𝐈𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧𝐢𝐳𝐚ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 ș𝐢 𝟗𝟔 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞 î𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫ă 𝐭𝐫𝐚𝐧șă 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢ș𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐞 ș𝐢 𝐟𝐚𝐫𝐦𝐚𝐜𝐞𝐮𝐭𝐢𝐜𝐞

Tinerii specialiști care după ce absolvesc instituțiile de învățământ medicale din țară, și anume Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” și colegiile medicale, care vor fi angajați în instituții medico-sanitare publice raionale, din sate sau comune, vor primi indemnizațiile unice într-o singură tranșă. O astfel de decizie a fost luată de către Guvern la 7 decembrie 2022.

Astfel, începând cu anul viitor, medicilor și farmaciștilor le va fi achitată integral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator – indemnizația de 96 de mii de lei. Aceasta la numai șase luni de activitate.

În prezent, indemnizațiile se oferă în trei rate egale, după expirarea primei luni de activitate și, ulterior, la finele fiecărui an de muncă. Asta nu îi motivează pe tineri, deoarece de cele mai multe ori nu le acoperă cheltuielile de deplasare, cazare și alte necesități. În special medicii absolvenți preferă să activeze în spitalele din municipiul Chișinău, în timp ce în instituțiile raionale, din sate sau comune se înregistrează deficit de personal medical.

Nici Ministerul Sănătății nu prea ar susține acești tineri, care după ani buni de studii, îi obligă să muncească trei ani în raioanele țării, iar dacă aceștia nu respectă ordinul sunt dați în judecată. Sperăm ca în timpul apropiat să fie dreptate pentru tinerii specialiști, până nu au plecat toți din țară.

Anul acesta au mers să lucreze la Spitalul Raional Hâncești șase tineri specialiști – un medic neurolog, chirurg, obstetrician, pediatru și doi medici interniști.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*