MInistra Sănătății, Ala Nemerenco a venit cu precizări după ce au apărut mai multe manipulări dar și manifestări în urma anunțului de a reorganiza Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Contrar zvonurilor care circulă în spațiul public, reorganizarea nu implică închiderea niciunui spital. În schimb, cele două unități medicale vor fi comasate sub un management comun, având în vedere similaritățile specifice în tratarea maladiilor contagioase. Ambele spitale, de nivel terțiar, funcționează cu o capacitate economico-financiară suboptimală, cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile operând la doar 40% din fondul activ de paturi.
Reorganizarea nu implică închiderea instituțiilor medicale, ci urmărește optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investiții în infrastructură, capacități și competențe, sub un management comun al instituțiilor. Experiența internațională arată că gestionarea comună poate duce la o creștere semnificativă și la eficientizarea capacităților instituției.
Ala Nemerenco: Despre optimizarea activității a două instituții medicale: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile
”Reiterăm, că, în contextul eforturilor de eficientizare a sistemului de sănătate, se vor reorganiza două instituții medico-sanitare publice – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Această reorganizare nu presupune închiderea niciunui spital, ci doar comasarea sub un management comun, având în vedere specificul acestora similar – tratarea maladiilor contagioase. Ambele spitale sunt de nivel terțiar și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar.
Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secție de terapie intensivă, secție pediatrică, laboratoare performante.
Gestionarea comună a acestor două instituții medico-sanitare va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele permițând astfel concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației.
Menționăm că, reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări și oferă o creștere și eficientizare a capacităților instituției.
Având în vedere necesitatea consolidării capacităților țării în gestionarea urgențelor legate de maladiile infecțioase și situațiile epidemiologice, sunt necesare investiții și restructurări la nivelul spitalelor. Utilizarea eficientă a capacităților ambelor spitale va contribui semnificativ la atingerea acestor obiective, asigurând un sistem de sănătate robust și pregătit să facă față provocărilor actuale și viitoare și va îmbunătăți atât condițiile de activitate a lucrătorilor medicali, cât și calitatea serviciilor medicale oferite pacienților.
Am demonstrat în cazul multor altor instituții, în special a spitalelor raionale, că ministerul modernizează și investește în sistem.
Au fost făcute investiții în echipament modern de circa 2 milioane de euro în spitalele mari raionale intr-o perioada scurta de doar 5 luni, reparația capitală a secțiilor de terapie intensivă din cele mai mari spitale ale țării, inclusiv raionale, reparația capitală a unităților de primiri urgente Chișinău și Bălți, procurarea și instalarea a 13 tomografe computerizate noi în toată țara, inclusiv în Bălți, și 6 raioane, în instituții care nu au avut niciodată așa echipamente, au fost instalate sute de ventilatoare, ultrasonografe, mașini de anestezie, mese de operații, generatoare electrice, generatoare de oxigen.
În 2023 au fost reparate capital sute de secții și departamente clinice din instituțiile publice, se repară capital clădirile ANSP și subdiviziunilor sale din teritorii care nu s-au reparat de 50 ani (voi veni cu un raport la sfârșitul anului).
Am procurarat și începem instalarea echipamentelor de RMN, angiografelor biplanare. Am obținut fonduri din granturi pentru 3 acceleratoare nucleare și construcția buncărului la Institutul Oncologic. Au fost făcute majorări de salariu in fiecare an al mandatului meu, inclusiv in cel din 2019. Mai trebuie oare să demonstrăm intenția bună și sănătoasă a ministerului de a moderniza sistemul de sănătate?
Stimați colegi din ambele instituții, nu vă lăsați prinși în capcana politică a celor care fac totul pentru a distruge țara, utilizând cu acest scop chiar și medicina.”
Partajează acest conținut: