×

Maia Sandu cere Parlamentului inițierea unui Referendum pentru Aderarea R. MOLDOVA la Uniunea Europeană

Maia Sandu cere Parlamentului inițierea unui Referendum pentru Aderarea R. MOLDOVA la Uniunea Europeană

Astăzi, Președintele Mia Sandu a anunțat cu mândrie că, după trei ani de mandat dedicat schimbărilor, Moldova a reușit să inițieze negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Această realizare remarcabilă vine ca rezultat al eforturilor susținute ale funcționarilor publici, societății civile și fiecărui cetățean care a contribuit la visul unei Moldove transformate.

În discursul său, Președintele a evocat dificultățile întâmpinate la începutul mandatului, cu corupția în creștere și libertatea în declin. Cu hotărâre și angajament, Moldova a depășit aceste obstacole și s-a orientat către o direcție europeană. Prin coaliția de țări-prietene, Moldova primește sprijin și protecție, iar Uniunea Europeană a emis un DA ferm pentru parcursul european al țării.

Cu toate acestea, Președintele recunoaște că există mult de făcut, subliniind importanța păcii și unui viitor mai bun pentru toți moldovenii. Propunând organizarea unui referendum la toamna viitoare, Mia Sandu dorește ca vocea cetățenilor să decidă viitorul Moldovei. Îndeamnă Parlamentul să susțină acest demers, subliniind că integrarea europeană este esențială pentru un stat membru al Uniunii Europene.

Cu promisiunea de a continua lupta pentru integrare europeană, Președintele Mia Sandu a solicitat sprijinul moldovenilor, subliniind că pașii importanți care urmează necesită colaborare și încredere. Își exprimă determinarea de a continua această misiune, asumându-și responsabilitatea pentru un nou mandat în 2024 și îndemnând toți moldovenii să se alăture în această călătorie comună pentru pace, dreptate și prosperitate.


Președintele Maia Sandu: „Dragi cetățeni, după 3 ani de mandat, am reușit să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Un lucru care părea imposibil cu 3 ani în urmă. Pentru această realizare istorică, au muncit mulți oameni, s-au depus eforturi imense și fiecare contribuție – din partea funcționarilor publici, din partea societății civile, din partea fiecărui cetățean – a contat.

Cu câțiva ani în urmă, am pornit, împreună cu cetățenii, pe un drum al transformării Moldovei într-o țară mai bună.

Când am pornit pe acest drum, corupția din Moldova devenea tot mai multă, iar libertatea – tot mai puțină. Clanurile corupte de la putere păreau de neclintit. Moldova devenise o țară izolată, despre care se vorbea doar ca loc al spălării banilor și al sărăciei cronice. Speranța că avem o șansă de a schimba lucrurile în bine devenea tot mai mică. 

Dar am continuat să luptăm pentru lucrurile în care credem. Țara noastră a trăit și victorii, și înfrângeri. Însă niciodată nu ne-am oprit din drum. Iar azi vorbim despre Moldova cu speranță. 

Umăr la umăr, pe acest drum, am câștigat dreptul de a ne decide singuri soarta și încrederea că putem construi acasă un stat european. Moldova se sprijină azi pe o coaliție de țări-prietene care ne ajută și ne protejează. Și, după mulți ani, vedem lumină pe acest drum. În aceste zile Uniunea Europeană a spus un DA ferm pentru parcursul nostru european.

Mai avem multe de făcut. Și cel mai important este să asigurăm pace și un viitor mai bun pentru toate familiile și copiii Moldovei. Avem garanția unui asemenea viitor doar ca stat membru al Uniunii Europene.

Tocmai de aceea, cred că este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare. 

Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși. Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024. 

Pe acest drum suntem foarte mulți – moldoveni din toate profesiile și din toate colțurile lumii. Indiferent de funcțiile în care suntem, de luptele pe care le purtăm, drumul nostru are aceleași obiective – în țară să domnească pacea, dreptatea și buna înțelegere și toți cetățenii să aibă posibilitatea să trăiască bine acasă.”

Urmărește-ne pe Facebook! Susţinene cu „Like” şi „Share„!

Partajează acest conținut:

Publică comentariul