11 lei și 10 bani pentru un metru cub de Gaze naturale. Facturile ne vor ustura și săraci buzunarele

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în şedinţa de astăzi noul tarif la gaze naturale, care va constitui, de la 1 noiembrie curent, 10,26 de lei pentru un metru cub, fără taxă pe valoare adăugată (TVA), transmite MOLDPRES.

Prețul la gaze a crescut de la 4,2 de lei per metru cub, or, luând în calcul valoarea TVA de 8%, din noiembrie va constitui 11,1 lei pentru un metru cub de gaze.

După şedinţa ANRE, Ştefan Creangă, director al instituţiei, a explicat că Agenţia a aprobat noile tarife în baza cererii înaintate de întreprinderea Moldovagaz. „Am aprobat decizia ţinând cont de devierile tarifare ale furnizorului şi presiunile financiare ale acestuia. De la începutul anului 2021 am asistat la creșterea prețurilor. În prezent, este semnat un  contract, or, una din condiţiile obligatorii ale documentului este achitarea devierilor tarifare”, a declarat Ştefan Creangă.

Potrivit directorului ANRE, tariful aprobat astăzi este provizoriu, iar până la 30 noiembrie, Agenția urmează să revizuiască, din calculele de care dispune, mai multe detalii. Este vorba de verificarea volumului de gaz livrat, volumul la intrare, la ieşire, la diferite presiuni, verificarea rentabilității, fondului de rulment, costului de bază al componentei de preţ, cursului valutar, indicatorilor macroeconomic etc.

„În opinia Moldovagaz, acesta este un preţ vizionar. La rândul său, ANRE nu a făcut, deocamdată, nici un calcul, tariful este estimativ şi nu poate creşte până la 30 noiembrie. Acest tarif este unul înalt, însă el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului de asigurare cu gaze, adică la capacitatea consumatorului să-l achite şi a furnizorului să-l livreze”, a spus Creangă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*