695 de milioane de Euro oferite de Germania, România, Franța pentru a se conecta la rețeaua de gaz și electricitatea europeană, reforme anticorupție

Donatorii europeni și internaționali au convenit marți să prelungească ajutor cu 695 de milioane de euro Moldovei, cea mai săracă țară din Europa, care găzduiește peste 100.000 de refugiați din Ucraina într-o perioadă de creștere a prețurilor energiei.

Anunțul a venit în timpul unei conferințe de presă comună, când ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a întâlnit la Berlin cu omologii săi român și francez, Bogdan Aurescu și Jean-Yves Le Drian, precum și cu premierul moldovean Natalia Gavriliță și cu ministrul moldovean de externe Nico Popescu.

Vorbind după o conferință de donatori pe care a găzduit-o la Berlin, ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că Germania va depune eforturi pentru a ajuta Moldova să se elibereze de dependența sa de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Cu mai puțin de 3 milioane de oameni, Moldova a primit mai mulți refugiați care fug de invazia Ucrainei de către Rusia pe cap de locuitor decât orice altă țară.

„Am convenit astăzi să sprijinim Moldova cu împrumuturi, sprijin bugetar și alte asistențe financiare în valoare de 695 de milioane de euro”, a spus Baerbock la finalul conferinței pe care a găzduit-o împreună cu omologii săi francezi și români.

La fel ca și Ucraina, Moldova este o fostă parte a Uniunii Sovietice, o parte din teritoriul căreia este ocupat de separatiști susținuți de Moscova.

Deși are legături istorice și lingvistice puternice cu România, membru vecin al Uniunii Europene, se bazează exclusiv pe Gazprom din Rusia pentru importurile de gaze.

Premierul moldovean Natalia Gavriliță a cerut donatorilor de la conferință, printre care UE și miniștrii de externe francez și român, sprijin pentru diversificarea aprovizionării cu energie a țării sale, chiar dacă aceasta se ocupă de refugiați aflați în nevoie.

„De la începutul războiului, 400.000 de refugiați au trecut granițele Moldovei și 100.000 au decis să rămână”, a spus ea. „Aproape jumătate dintre ei sunt copii, acestea sunt populații vulnerabile”.

Rețeaua de electricitate a Moldovei trebuie să fie interconectată cu cea a Uniunii Europene de peste granița României pentru a-și spori independența energetică, a spus ea.

Ea a cerut, de asemenea, UE să ridice barierele în calea vânzării produselor sale agricole către vest, menționând că Rusia, Belarus și Ucraina reprezentau 15% din comerțul exterior al Republicii Moldova înainte de război.

„Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei”, a spus ea. „Astăzi Moldova are nevoie de prieteni buni și parteneri de încredere”.

Ce sprijin a promis Germania Moldovei?

„Vă avem spatele”, i-a spus ministrul german de externe Baerbock premierului moldovean Gavriliță. Ea a numit rezultatele întâlnirii de marți doar „punctul de lansare a unei platforme de sprijin continuu pe termen lung pentru Moldova”.

Baerbock a spus că Germania s-a angajat să sprijine Moldova în mai multe moduri cheie:

  • Germania va primi 12.000 de refugiați acum în Moldova
  • Acesta va oferi ajutor umanitar de 71 de milioane EUR
  • Acesta va sprijini Moldova cu generarea de energie
  • Acesta va sprijini justiția, dezvoltarea economică și reformele anticorupție din Moldova
  • Acesta va sprijini gestionarea frontierei Republicii Moldova
  • Acesta va oferi împrumuturi și alt sprijin financiar în valoare de 196 milioane EUR
  • Acest lucru vine pe lângă un împrumut fără condiții de 50 de milioane de euro

De asemenea, Baerbock a lăudat Moldova pentru că s-a angajat pe o „cale europeană comună”. Gavrilita a semnat oficial o cerere de aderare a Moldovei la UE la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Gavrilita si-a exprimat recunostinta pentru angajamentele anuntate in cadrul conferintei. Ea a numit, de asemenea, cererea țării sale de a adera la UE o „expresie a atașamentului nostru ferm față de valorile și aspirațiile de a face parte din lumea liberă”.

„Vrem să facem parte din Uniunea Europeană pentru că credem în dezvoltarea instituțiilor democratice, a bunei guvernări, a justiției, a reformei și a statului de drept”, a spus ea, angajându-se să facă ceea ce este necesar pentru a obține acceptarea.

Înainte de conferință, guvernul german a anunțat un plan de a acorda Moldovei un împrumut fără condiții de 50 de milioane de euro.

„Guvernul german dorește să ofere sprijin financiar unei țări care se confruntă cu provocări politice și financiare uriașe, în special din cauza numărului mare de refugiați pe care i-a primit și a costurilor crescute ale energiei”, a spus guvernul într-un comunicat.0 secunde din 0 secunde Volum 90%Urmăriți videoclipul06:00

„Moldovenii împart din puținul pe care îl au”

Eforturile „fără precedent” ale Moldovei de a-i primi pe ucraineni

Gavrilita a vorbit cu DW inaintea conferintei. Ea a spus că, pe lângă părțile în conflict, Moldova este țara cea mai afectată de război. 

„A face față acestui aflux este una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat orice guvern al Republicii Moldova în ultimele trei decenii”, a spus ea.

Gavrilita a declarat pentru DW că găzduirea refugiaților a fost posibilă doar datorită „o mobilizare fără precedent”.

Gavrilița a spus că peste 400.000 de persoane au fugit deja din Ucraina în Moldova, dintre care 100.000 au decis să rămână. 

„La o populație stabilă de aproximativ 2,7 milioane, aceasta reprezintă mai mult de 3% din populația noastră, aproape 4%”, a spus ea, adăugând că majoritatea refugiaților sunt persoane vulnerabile care au  nevoie de ajutor. 

„Avem mii de voluntari, avem familii de voluntari care primesc refugiați. Avem organizații din sectorul privat care fac donații, organizații neguvernamentale. Deci este un efort la nivelul întregii societăți”, a spus ea.

Premierul a adăugat că războiul afectează și economia Republicii Moldova. 

„Aproximativ 15% din comertul nostru a fost cu Ucraina, Rusia si Belarus. Portul Odesa a fost un port logistic foarte important”, a spus Gavrilita. 

Acestea vin pe lângă alte probleme întâlnite și în alte țări europene, precum creșterea costurilor la energie și inflația ridicată, care „a ajuns deja la 18% în Moldova”.

Moldova are de-a face și cu o regiune separatistă de-a lungul graniței cu Ucraina – Transnistria  – unde au staționat trupele ruse.

Gavrilița a spus că Moldova este „îngrijorată” de prezența lor, dar a adăugat că nu a văzut „nici un plan sau mișcare specifică” care să indice că aceste forțe se vor angaja în războiul din Ucraina.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*