74,5% din Români vor Unirea cu Republica Moldova. 4,3% nu știu ce sa răspundă

„Percepţia privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut. Pe de altă parte, subiectul ieşirii României din Uniunea Europeană (RO-Exit), deşi se menţine constant la un nivel  de susţinere de 20% şi 25%, trei pătrimi din populaţie respinge atât ieşirea României din Uniunea Europeană, cât şi ideea destrămării Uniunii Europene, motivaţiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar şi cei care cred că interesul naţional este prioritar în faţa regulilor europene sunt de părere, în proporţii covârşitoare, că este totuşi în interesul naţional al ţării ca România să rămână membră a Uniunii Europene. Per ansamblu, observăm că depăşirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliţii largi, stabile, dar şi sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile şi reperele euro-atlantice”, este de părere Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group, scrie Digi24.

În ceea ce priveşte unirea cu Republica Moldova, 74,5% dintre respondenţi răspund afirmativ, 21,1% răspund negativ, iar 4,3% nu ştiu sau nu răspund.

Atunci când se vorbeşte despre avantaje vs. dezavantaje ale aderării României la UE, punând în balanţă toate implicaţiile asupra vieţii economice şi sociale, asupra familiei şi vieţii personale, 54,9% dintre cei chestionaţi (faţă de 47,2% în septembrie 2021, 56,2% în iunie 2021 şi 61,4% în martie 2021) consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 40,8% sunt de părerea contrarie (faţă de 46,1% în septembrie 2021, 35,1% în iunie 2021 şi 35,2% în martie 2021). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 4,3%

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*