Edineț, un oraș inteligent și sustenabil
Municipiul Edineț a inaugurat astăzi o serie de servicii publice moderne, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase mediului. Acestea includ sistemul de transport public sustenabil, iluminare inteligentă stradală, investiții în sistemul de învățământ din localitate și altele.
Investițiile au fost realizate în cadrul proiectului „Edineț-oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria mun. Edineț, în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România.
Iată o prezentare a principalelor rezultate ale proiectului:
- Sistemul de transport public sustenabil:
- 8 autobuze moderne, cu acces pentru persoane cu dizabilități, prietenoase mediului (EURO 6) și cu un nivel ridicat de confort pentru călători;
- Sistem pentru gestionarea transportului, care prevede monitorizare cu GPS, un punct de comandă cu echipament pentru monitorizare;
- Călătorii vor putea opta între 3 modalități de achitare: card bancar, card special dezvoltat sau numerar.
- Iluminarea inteligentă stradală:
- Modernizarea sistemului de iluminat public stradal, fiind dotat și cu camere de supraveghere video;
- Dintre cele 216 piloni instalați, 10 sunt dotați cu funcționalități suplimentare, cum ar fi sistem WiFi și priză USB; 3 piloni – multifuncționali cu panouri informative (senzori de temperatură, calitate aer și timp).
- Infrastructura de energie regenerabilă:
- Un sistem fotovoltaic a fost montat pe clădirea primăriei, a Centrului tinerilor tehnicieni și pe Casa de cultură din mun. Edineț, cu o putere de 40KW fiecare;
- O rețea subterană de 7.2 km de fibră optică (internet) pentru conectarea obiectivelor publice inteligente.
- Sustenabilitatea la nivelul locuitorilor:
- 5 asociații de locatari din Edineț beneficiază de granturi oferite de Uniunea Europeană, în valoare totală de cca 3.590.800 lei;
- Granturile sunt menite să soluționeze probleme din zonele rezidențiale pentru a moderniza infrastructura adiacentă blocului locativ.
- Educația digitală:
- A fost creat și echipat un Centru de studii multidisciplinare pentru elevi și instruire a profesorilor în domeniul digitalizării – Smart Lab, acesta fiind găzduit de Liceul Mihai Eminescu din localitate.
„Reiterez faptul că acest proiect- pilot a fost nu numai o deschidere de noi orizonturi pentru comunitatea Edineț, dar și o formulă de implicare civică, de prioritizare a necesităților, precum și o tendință de regăsire prin noile servicii publice într-o societate preponderent europeană atât ca afirmare, cât și ca tendință. Edinețul prin el rămâne un deschizător de drumuri în parcursul sigur spre comunitatea europeană. Mulțumim Uniunii Europene pentru această oportunitate”, a declarat Constantin Cojocaru, Primarul municipiului Edineț.
Evenimentul a culminat cu inaugurarea simbolului „Edineț – oraș inteligent”, care a fost instalat în centrul orașului.
Proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor” este o investiție importantă care va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din municipiu. Serviciile publice moderne și sustenabile vor face ca Edinețul să fie un oraș mai atractiv pentru locuitori și investitori.
Partajează acest conținut: