
Deputații au votat astăzi în prima lectură legea propusă de președinta Maia Sandu care prevede confiscare bunurile înscrise pe membrii familiei de către persoanele corupte sau care au fugit peste hotare. Astfel modificările aduse la codul penal va da mână liberă executorilor judecătorești.
Olesea Stamate: Am aprobat azi în prima lectura proiectul care modifică Codul Penal al Republicii Moldova, datorită căruia confiscarea extinsă va putea fi aplicată eficient.
Inițiativa legislativă aparține Președintei Maia Sandu, și va exclude obligativitatea organului de urmărire penală să dovedească că bunurile supuse confiscării extinse provin din alte infracțiuni.
Ca să vă dau un exemplu simplu: daca un funcționar care a comis mai multe acte de corupție pe parcursul activității sale, a agonisit o avere de 100,000 euro, și doar într-un singur caz de corupție a fost prins in flagrant cu mita de 1,000 euro, așa cum este formulat 106/1 din codul penal la moment, procurorul va putea cere doar confiscarea celor 1,000 euro, deoarece nu va putea face dovada că celelalte 99.000 au fost obținute tot ilegal.
Reformularea care se propune va permite procurorului să solicite confiscarea averii care depășește veniturile legal obținute, iar instanței de judecată să constate că averea respectivă nu putea fi dobîndită pe căi legale, dacă învinuitul nu va putea demonostra contrariul.
Acest proiect de lege, odată adoptat în lectură finală, va permite confiscarea bunurilor dobândite pe căi ilegale și totodată va descuraja corupția, și alte infracțiuni generatoare de profituri ilegale, or făptașii vor ști că nu doar vor fi pedepsiți penal pentru fapta săvârșită, ci și averea dobîndită ilegal le va putea fi confiscată.
Lasă un răspuns