Premieră! Vladimir Plahotniuc va fi urmărit penal în lipsa sa. Având în vedere modificările de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului

Procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului pusă în aplicare de către procurori. Primul caz demarat îl vizează pe Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Având în vedere modificările de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, informăm că, Procuratura Anticorupție a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

În acest sens, la 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir. Așadar, în ședința din 06 septembrie 2022, avocatul învinuitului Plahotniuc Vladimir, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Prin urmare, în ședința de mâine 08 septembrie 2022, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana urmează să pronunțe o încheiere cu referire la admiterea/respingerea cererii nominalizate. Reamintim că, în cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Plahotniuc Vladimir a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA. Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei. Subsidiar, informăm că, într-un alt caz investigat de Procuratura Anticorupție, la 06 septembrie 2022, de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a fost aplicată deja procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului. În acest sens, judecătorul a admis demersul procurorului și a eliberat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Precizăm că, cazul vizat este investigat de procurorii anticorupție încă din anul 2012, prin prisma săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, produs în decembrie 2010. Investigațiile pe acest caz au demarat urmare a denunțului făcut de un bărbat privind acțiunile pretins ilegale ale doi cetățeni, care s-ar fi prezentat ca fiind reprezentanții unui partid politic din Republica Moldova. Așadar, cei doi cetățeni sub pretextul angajării denunțătorului în funcția de vice ministru al Ministerului Transporturilor, au susținut că au influență asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică și în acest sens au pretins inițial suma de 150 000 euro, după care au primit de la denunțător mijloace bănești într-o primă tranșă în sumă de 50 000 euro.

Prin urmare, în noiembrie 2021, unul dintre cei doi învinuiți de trafic de influență a fost trimis pe banca acuzaților, cauza penală la acest moment în privința acestuia fiind în proces de examinare în instanța de judecată, pe când cel de-al doilea învinuit s-a eschivat de la urmărirea penală, iar locul aflării acestuia nu este cunoscut.În condițiile date, având în vedere modificările de ordin legislativ operate, procurorii anticorupție au obținut de la judecătorul de instrucție acordul pentru a termina urmărirea penală și în privința celui de-al doilea învinuit care se eschivează, iar cauza penală urmează să fie expediată cu rechizitoriu în scurt timp în instanța de judecată pentru examinare în fond.Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

07 septembrie 2022. Procuratura Anticorupție

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*