Maia Sandu a promulgat Legea privind acordarea a câte 1000 lei pe lună, timp de doi ani

Președinta Maia Sandu a promulgat legea prin care statul va acorda suma de 1000 de lei fiecărui copil cu vârsta de până la doi ani.

Maia Sandu: Am promulgat astăzi modificările la Legea privind prestațiile sociale pentru copii, care stabilesc acordarea unei indemnizații lunare pentru îngrijirea copilului pentru toți copiii cu vârsta de până la doi ani, indiferent dacă părinții lor sunt asigurați sau nu. Astfel, din luna octombrie, pentru părinții neasigurați, indemnizația de îngrijire a copilului va crește și va constitui 1000 de lei. Pentru părinții asigurați, noua îndemnizație de 1000 de lei se va adăuga celei existente pentru concediul de îngrijire a copilului.De indemnizație vor beneficia peste 63 de mii de persoane. Vrem ca toți copiii din Moldova să crească în siguranță și afecțiune, și să aibă condițiile necesare pentru dezvoltare. Legea este și parte a Programului „Familia”, lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și care prevede un pachet amplu de acțiuni de susținere a copiilor și a familiilor cu copii din țara noastră. Detalii pe: http://familia.gov.md/.

Programul Familia este un amplu program de măsuri guvernamentale de suport, destinate susținerii copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova. Scopul programului este de a oferi o protecție socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului. 

Cine poate beneficia

Dreptul la indemnizația lunară de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani a fost extins – începând din 1 octombrie 2022, orice copil din Republica Moldova până la vârsta de 2 ani va beneficia de acest tip de indemnizație, în valoare de 1000 lei lunar, indiferent de statutul părinților (asigurat/neasigurat social).

Procedura de obținere

Cine poate beneficia

Indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni (2 și mai mulți), născuți dintr-o singură sarcină, se majorează de  la 1 octombrie 2022, de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil.

Indemnizația se acordă din data nașterii copiilor până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indiferent de statutul părintelui (asigurat/neasigurat social).

De această prestație socială pot beneficia și persoanele care adoptă sau iau sub tutelă gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină. În acest caz, indemnizația este acordată din data adoptării copiilor/instituirii tutelei.

Procedura de obținere

Cine poate beneficia

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2023, cu 864 de lei – crescând de la 10.068 lei până la 10.932 lei.
Această indemnizație este acordată fiecărui copil născut viu, înregistrat la Agenția Servicii Publice, și poate fi solicitată în decurs de cel târziu 12 luni de la nașterea copilului.

Solicitantul acestui tip de prestație poate fi atât persoană asigurată, cât și neasigurată social. Cuantumul majorat al indemnizației va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, în perioada noiembrie-decembrie 2022.

Procedura de obținere

Cine poate beneficia

Circa 25.000 de copiii vor beneficia, începând din septembrie 2022, de o indemnizație de până la 4000 de lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți. Suportul financiar se acordă familiilor pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea și tratarea copilului bolnav sau pentru prevenirea oricărei situații de risc care ar putea cauza separarea copiilor de părinți. 

Procedura de obținere

Opțiunile de indemnizații

Începând cu 1 septembrie 2022, intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului – achitarea a 90% din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului.

De asemenea, rămân în vigoare și celelalte opțiuni de achitare a indemnizației de creștere a copilului, și anume:

  • în cuantum de 60% din venit pentru primele 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și în cuantum de 30% din venit pentru următoarele 12 luni;
  • în cuantum de 30% din venit de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la împlinirea vârstei de 3 ani a acestuia.

Procedura de obținere

Concediul paternal

Perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile a fost extinsă de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului, începând din 1 septembrie 2022.

Totodată, beneficiarii de concediu paternal pot solicita indemnizația paternală de creștere a copilului, acordată prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

Cuantumul acesteia constituie 100% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 3 luni înainte de luna naşterii copilului.

Stabilirea indemnizației paternale

Cine poate beneficia

Începând din septembrie 2022, părinții vor putea beneficia de aranjamente flexibile a programului de muncă, în baza art. 100^1 din Codul Muncii al Republicii Moldova, care a fost modificat. Acestea pot fi negociate cu angajatorul atât în momentul angajării, cât și pe parcursul activității, ulterior fiind incluse în contractul individual de muncă sau în acordul suplimentar la acesta.

Salariații care activează după un program de muncă flexibil beneficiază de aceleași drepturi privind calcularea vechimii în muncă, durata concediului anual de odihnă ș.a.

Procedura de obținere

Cine poate beneficia

Indemnizația lunară pentru 1.056 de copiii care sunt plasați în serviciul social de asistență parentală profesionistă și în casele de tip familial va fi majorată la 2.074 lei.

Cine asigură finanțarea

Asistenți personali pentru copii cu dizabilități

Vor fi angajați 900 de asistenți personali noi pentru copii cu dizabilități severe, pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, cu suportul UNICEF – Moldova, în baza unui memorandum semnat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Spor salarial pentru specialiști

Timp de 12 luni, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, va fi oferit un spor salarial de 1.000 lei lunar pentru:

  • asistenții parentali profesioniști
  • părinți-educatori
  • asistenții sociali comunitari
  • specialiștii în domeniul protecției drepturilor copiilor
  • specialiștii în domeniul protecției familiilor aflate în situație de risc
  • personalului din cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, implicați în gestionarea crizei de refugiați, în special după orele de lucru și pe parcursul nopții.

Mini-creșe de tip familial

Începând cu 2023, în Republica Moldova vor putea fi create mini-creșe de tip familial, în bază de regulament sanitar, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. O mini-creșă va putea lua în îngrijire maxim 5 copii, dintre care maxim 2 copii cu vârsta până la 12 luni și maxim 2 copii cu vârsta de 13-24 luni.

De asemenea, și angajatorii vor putea deschide creșe în cadrul întreprinderilor pentru copiii angajaților.

Cine poate beneficia

Începând cu 1 octombrie 2022, persoanelor stabilite în Republica Moldova care beneficiază de pensii și alocații de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022, în cuantum lunar mai mic de 5000 de lei, vor primi un ajutor unic în valoare de 1500 de lei.

Ajutorul unic va fi acordat prin intermediul prestatorilor de servicii care asigură plata pensiilor și alocațiilor sociale de stat și va putea fi ridicat până la finele anului 2023.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*