Ala Nemerenco a anulat obligativitatea semnării biletului de trimitere de la medicul familie. Consultații gratuite de către specialiști de profil

Ordinul semnat de ministra sănătății, Ala Nemerenco, elimină obligativitatea biletului de trimitere de la medicul de familie în cazul pacienților asigurați care doresc să beneficieze de consultații gratuite ale medicilor specialiști de nivel raional și municipal. De asemenea, se interzice perceperea plăților de la persoanele asigurate pentru orice consultație sau investigație prevăzută în Programul unic de AOAM. Instituțiile medicale trebuie să informeze populația unde și când sunt oferite serviciile consultative.

Ala Nemerenco: Am semnat și trimis în toate instituțiile medicale ordinul ce stipulează regulile de anulare a obligativității biletului de trimitere de la medicul de familie.

Cel mai important, ce trebuie să cunoască toți, și pacienții, și medicii:

– pacienții asigurați, la indicații medicale, vor putea beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialiști de profil de nivel raional și municipal fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie;

– se menține gratuită consultația medicilor specialiști la trimiterea medicului de familie sau altui medic specialist;

– internarea în instituții medicale spitalicești de nivel raional și municipal se efectuează la trimiterea medicului de familie, cât și a medicului specialist.

Conducătorii instituțiilor medicale vor angaja prin cumul sau vor subcontracta în alte instituții medicale serviciile consultative de care nu dispun și vor informa populația unde, când și de cine sunt oferite aceste servicii.

Și cel mai important:

– se interzice categoric perceperea plăților de la persoanele asigurate ca serviciu contra plată pentru orice consultație sau investigație prevăzută în Programul unic de AOAM, inclusiv la prezentarea directă la medicul specialist din instituția medicală care deservește teritoriul în care persoana este întegistrată la medicul de familie.

De astăzi înainte sunt anulate variantele de tipul “dacă nu doriți să așteptați, plătiți si vă luăm acum” sau “nu aveți îndreptare? plătiți!”.

Instituția medicală în care sunteți înregistrați la un medic de familie nu are dreptul să vă perceapă nicio plată dacă dețineți poliță de asigurare. Aceeași pentru locuitorii întregului raion când merg la specialiștii de profil din secția consultativă din centrul raional.

Acum totul depinde de noi înșine – cât de mult ne respectăm unii pe alții. Încet, lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*