Astăzi, Consiliul a adoptat un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice , care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitate sau securitate.
Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la creșterea și continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua întărirea rezilienței Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual.Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate
Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri , sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională , inclusiv prin acte de violență. Măsurile restrictive viitoare ar putea viza și persoanele care se angajează în abateri financiare grave în ceea ce privește fondurile publice și exportul neautorizat de capital , în măsura în care ar putea prelua controlul asupra sau influența serios activitățile autorităților statului.
Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.
Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.
Acest cadru pentru măsuri restrictive direcționate a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova.
Context:
La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.
Actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei, care adesea se complică pentru a deraia țara de la calea reformei. În acest context, la Consiliul European din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
La 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea. manipularea și interferența informațiilor străine.
Partajează acest conținut: