Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat recunoașterea OCUPĂRII zonei transnistrene de către Federația Rusă

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în unanimitate recunoașterea ocupării zonei transnistrene de către Federația Rusă. Amendamentul privind recunoașterea Rusiei ca stat agresor a fost propus de către eurodeputatul român Titus Corlățeanu, pentru aceasta au votat în unanimitate de 216 europarlamentari.
Federația Rusă a atacat în 1992, Republica Moldova, ocupând teritoriul din stânga Nistrului și orașul Tighina pentru a împiedica Unirea cu România, aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Astfel și-a menținut influența asupra marilor decizii de direcție a Chișinăului, totodată a creat o zonă secesionistă la Tiraspol cu ajutorul armatei a paisprezecea care încalcă constant drepturile omului și amenință securitatea Republicii Moldova.

APCE a recunoscut oficial și votat recunoașterea ocupației teritoriului din stânga Nistrului (așa zisa Transnistrie) de către Federația Rusă.

Primul face referire la agresiunea rusă comisă la începutul anilor ’90 împotriva Republicii Moldova și ocuparea Transnistriei de trupele ruse. Textul inițial al raportorului Adunării ( Ingjerd Schou, Norvegia) făcea referire doar la agresiunile comise împotriva Georgie și Ucrainei… A scris europarlamentarul român, Titus Corlățeanu.

Amendamentele au fost susținute prin semnătură de toți parlamentarii români și parlamentari europeni din diferite grupuri politice.

Pe 2 martie, 1992, Federația Rusă a atacat Republica Moldova cu ajutorul armatei a paisprezecea care staționa (până în prezent)la Tiraspol, în război au decedat 280 de basarabeni iar 289 au fost răniți.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*