Ala Nemerenco condamnă acțiunile Medicului care a cerut MITĂ, 2000 euro. Statul oferă serviciile gratis. Institutul Oncologic

Ministra Sănătății Ala Nemerenco condamnă orice formă de mită, cum se mai spune acceptare de mulțumire, condiționare pasivă sau activă și corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali. Nemerenco face referire la cazul unui șef de secție de la Institutul Oncologic care a cerut mită de 2.000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav și a urgenta începerea tratamentului oncologic.

Condamn orice acceptare de mulțumire, condiționare pasivă sau activă, corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali.

Am depus efort încă în mandatul trecut de ministru (2019) că țara noastră, sistemul de sănătate, medicii și pacienții să poată beneficia de un radiolinear nuclear de ultimă generație cu o eficiență terapeutică înaltă și minime complicații. Drumul lui a fost lung – tocmai peste doi ani a fost posibil să fie instalat și iată, de câteva săptămâni funcționează.

Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, acest radiolinear nu a fost instalat pentru ca să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi.

Reținerea astăzi, în flagrant, de ofițerii CNA pentru că a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru el și familia sa – în special părinții.

A solicita plată pentru un serviciu pe care statul îl prestează gratuit de la cei care se confruntă cu durere fizică, sufletească, și mai sunt cu toate speranțele la pământ, este nu doar o încălcare cu iz penal, ci o decădere morală profundă pentru un intelectual.

Institutul Oncologic este campion în acest sens, deoarece a picat rău testele de integritate realizate de CNA anii trecuți.

În sistem circulă fabule despre pretinsele sume și ratingul “campionilor”. Cunosc încă mulți medici, buni profesioniști acolo, și asistente care plâng împreună cu pacienții lor. Anume acestei părți bune și sănătoase îi revine însănătoșirea acestei instituții.

Cine nu se regăsește în această jumătate luminoasă, va trebui să plece.

Fără a aștepta să fie săltați de ofițeri. Lucrurile se vor schimba. Vă asigur. Fiindcă așa nu se mai poate!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*