×

Ala Nemerenco dezvăluie cum un șef de secție vinde snickers într-un spital din or. Edineț. Magazinul se mărește în urmă renovării

Ala Nemerenco dezvăluie cum un șef de secție vinde snickers într-un spital din or. Edineț. Magazinul se mărește în urmă renovării

Ministerul Sănătății și partenerii internaționali investesc masiv în infrastructura și echipamentele medicale pentru îmbunătățirea serviciilor medicale din Edineț

Edineț, 13 septembrie 2023 – Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a prezentat astăzi progresele semnificative realizate în modernizarea Spitalului Raional Edineț și a ridicat întrebări cu privire la utilizarea spațiului din interiorul acestuia.

Într-o declarație emoționantă, ministrul Nemerenco a subliniat angajamentul său față de îmbunătățirea sistemului de sănătate din Republica Moldova și a dezvăluit că, în ultimul an și ceva, s-au investit milioane de euro în echipamente medicale de ultimă generație și în reparații capitale ale infrastructurii Spitalului Raional Edineț.

Nemerenco a menționat că Spitalul Raional Edineț a fost echipat cu incubatoare pentru prematuri, mese de resuscitare, ventilatoare pentru nou-născuți și a fost complet dotat pentru a susține centrul perinatologic, care preia nașterile din întreaga zonă.

De asemenea, a fost procurat un tomograf computerizat, a început reparația spațiului și modernizarea secției de terapie intensivă pentru a crea o unitate super-modernă. Aceste eforturi reprezintă o schimbare semnificativă pentru spitalul din Edineț, care nu a mai beneficiat anterior de astfel de investiții.

” Să nu credeți cumva că atunci când am preluat 31 spitale raionale în custodia ministerului nu am știut ce volum de lucru suplimentar ne asumăm sau cam ce surprize ne așteaptă. Dar am considerat că oamenii acestei țări merită o medicină și tratamente mai bune decât au. Dar și colegii medici merită alte condiții. Însă nu ne-am imaginat că poate fi chiar așa de grav.

Spitalul raional Edineț, un spital cu un număr de vreo 320 paturi, cu o dislocare geografică potrivită pentru a fi transformat într-un spital subregional cu condiția fortificării lui.

Și cu ajutorul partenerilor internaționali, guvernelor SUA, Japonia, țărilor UE ne-am apucat de fortificat. Centrul Perinatologic care preia nașterile din aproape toată zona a fost totalmente echipat – de la incubatoare pentru prematuri, mese de resuscitare, ventilatoare nou născuți până la echiparea sălii de nașteri și de operații. Am asigurat spitalul cu un șir larg de echipamente – ventilatoare, monitoare a funcțiilor vitale, generatoare electrice, analizatoare, mese de operații, mașini de anestezie, lămpi chirurgicale, defibrilator, ultrasonograf, truse de prim ajutor, consumabile și medicamente. Mai mult decât atât, ministerul a procurat și un tomograf computerizat pentru SR Edineț care așteaptă instalarea. Am identificat și resurse financiare pentru reparația spațiului. Totodată în spital se desfășoară deja reparația capitală a secției de terapie intensivă care va fi una super-modernă. Și toate acestea – doar într-un an și ceva. Cu un cost total de multe milioane de euro. Investiții care nu s-au mai făcut niciodată în acest spital.” A scris ministra, Ala Nemerenco.

Cu toate acestea, ministrul a ridicat întrebări cu privire la construcția unei clădiri comerciale și a unei biserici în apropierea secțiilor critice ale spitalului. Ea a făcut apel la autoritățile locale să examineze aceste dezvoltări și să se asigure că se iau măsuri pentru a asigura faptul că spațiile respective rămân dedicate serviciilor medicale de calitate.

”Ce face însă spitalul în colaborare strânsă cu puterea locală? Pune bețe în roate. În incinta spitalului este un magazin comercial al unui șef de secție care vinde Snickersuri și alte nimicuri, iar în pandemie spune lumea că vindea și altceva. Deoarece planul spitalului e unul complicat și secțiile care trebuie să fie alături – UPU, diagnostica și reanimarea sunt departe una de alta, am decis întru binele și salvarea pacientului care trebuie să le parcurgă rapid si fără hopuri, să le unim printr-o galerie. Ca să ne pomenim ieri că pe locul galeriei se lărgește magazinul și s-a început o ditamai construcție cu permisiunea Consiliului raional – terenul si clădirea doar le aparține. Puțin mai intr-o parte se începe construcția unei biserici. Alături de reanimare? De ce să ne mire? În spitalul din Bălți biserica e chiar în interiorul spitalului.” A dezvălui Nemerenco.

Ministrul Ala Nemerenco a declarat: „Nu am nimic împotriva bisericilor sau a comerțului lângă spital, dar trebuie să ne asigurăm că acestea nu interferează cu serviciile medicale esențiale pe care oamenii le așteaptă și le merită.”

Nu am nimic împotriva bisericilor lângă spital. Ba din contra. Frica de Dumnezeu îi mai ține pe oameni să rămână Oameni. Dar nu umblăm cu sicriele și morții prin spital, că multe din spitalele din Moldova abia își numără propriii morți ….” A precizat Nemerenco.

Decizia cu privire la utilizarea spațiului din interiorul Spitalului Raional Edineț va fi luată în urma unei evaluări atente a autorităților, în scopul asigurării că principala prioritate rămâne furnizarea de servicii medicale de calitate populației din Edineț.

La momentul transferului spitalelor la minister opoziția striga să nu atingem proprietatea APL că nu e legal. Părerea opoziției nu mă interesează, dar vreau să întreb CALM si alte instituții tefere – dar e legal așa cum se întâmplă? Magazine și biserici în loc de tomografe și saloane luminoase?

În poze – lucrările de construcție a magazinului.

Felicitări, dragi edinețeni. Până acu mulți politicieni locali v-au hrănit cu promisiuni. Acum o să vă hrănească cu Snickersuri. Supliment la perfuzie. Când Dvs de fapt așteptați servicii medicale de calitate.

O sa revin cu decizia pe care o vom lua. Fiindcă așa nu se poate.” A mai precizat ministra Ala Nemerenco

Publică comentariul