×

AmNatalia Gavrilița: am semnat un acord de cooperare cu Proiectul Romania 2030 pentru susținerea eforturilor de integrare a Republicii Moldova în UE. În următorii câțiva ani, avem responsabilitatea să facem procesul de integrare europeană ireversibil

AmNatalia Gavrilița: am semnat un acord de cooperare cu Proiectul Romania 2030 pentru susținerea eforturilor de integrare a Republicii Moldova în UE. În următorii câțiva ani, avem responsabilitatea să facem procesul de integrare europeană ireversibil

Asociația Obștească „Parteneriate pentru Noua Economie” din Republica Moldova, condusă de fostul premier Natalia Gavrilița, și Asociația „Proiectul România 2030”, reprezentată de avocata Ioana Mateș, au semnat un Memorandum de înțelegere privind susținerea eforturilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Cele două organizații își propun să sprijine autoritățile de la Chișinău în pregătirea și îndeplinirea criteriilor de aderare la UE; să contribuie la intensificarea cooperării dintre cele două țări în domeniul economic, precum și la nivel central și local; să stimuleze colaborarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și alte instituții europene și euroatlantice pe teme de reziliență societală; să desfășoare acțiuni de diplomație publică în Republica Moldova, Bruxelles și statele membre UE; să promoveze cooperarea în domeniul educației și cercetării.

Cu această ocazie, președinta Asociației Proiectul România 2030, Ioana Mateș, a apreciat că Memorandumul de înțelegere „pune bazele unei unui parteneriat structurat în vederea promovării integrării europene a Republicii Moldova”.

„Împreună cu societatea civilă din Republica Moldova, vrem să construim o echipă viabilă de experți, astfel încât să ne ancorăm, de o parte și de alta a Prutului, în aceleași principii democratice și să putem să sprijinim cu toate puterile noastre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a spus Ioana Mateș.

La rândul său, fostul premier al Republicii Moldova Natalia Gavrilița a salutat deschiderea negocierilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, pe care Comisia Europeană a recomandat-o Consiliului European.

„Cred că, în următorii câțiva ani, avem o misiune foarte responsabilă în Republica Moldova. Trebuie să facem acest parcurs ireversibil și trebuie să muncim pentru asta toți, și Guvernul, și societatea civilă, și sectorul privat. Întotdeauna am spus că drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, și fizic, și intelectual, și spiritual, trece prin România”, a spus Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrilița a subliniat sprijinul pe care îl acordă acestui demers fostul negociator- șef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș. „Am discutat pe îndelete cu domnul Pușcaș despre experiența României și cum am putea prelua această experiență, cum am putea lucra împreună cu rețeaua extinsă a Asociației Proiectul România 2030 ca să atingem rezultatul dorit: accelerarea creșterii economice și reformelor, și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030”, a precizat ea.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul