Andrei Spînu a discutat cu Alexei Miller despre prețul mare la gaz și continuarea livrării. S-a cerut prelungirea…

Ministrul Andrei Spînu a discutat la telefon cu directorul general al companiei rusești, Gazprom, despre continuarea livrării de gaze naturale Republicii Moldova. Miller a confirmat continuarea livrării de gaze naturale pentru luna septembrie, a fost abordat și subiectul auditului la MoldovaGaz.

Andrei Spinu: Ieri, în regim de videoconferință, și azi, la telefon, am discutat cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare. Am discutat despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plată a MoldovaGaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine.

În rezultat, vă informez că Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie. În acest sens, am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare.

– Referitor la livrările de energie electrică pentru luna septembrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizare a energiei electrice:

  • Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie.
  • Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh;
  • Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 100 USD/MWh;
  • Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 66,23 USD/MWh.
  • Important, tariful la energie electrică pentru cetățeni și economie rămâne neschimbat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*