Andrei Spînu: Moldovagaz analizează creșterea prețului la GAZ. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor

Am ieșit azi în fața dumneavoastră pentru a explica situația. În continuare, suntem într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în luna noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazului la nivel european va scădea definitiv.

Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova este o criză la nivel european. Noi, în calitate de Guvern, nu avem instrumentele necesare pentru a stabiliza această situație. În luna noiembrie, prețul de achiziție a gazului, conform prețului de piață, a fost de 1104 de dolari pentru mia de metri cubi. Gazul achiziționat de R. Moldova a fost de 485 de dolari pentru mia de metri cubi, adică cu 56% mai ieftin. În luna decembrie, prețul de achiziție de pe piață a fost de 986 de dolari pentru mia de metri cubi. Gazul achiziționat de R. Moldova în luna decembrie a fost de 450 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 54% mai ieftin. Referitor la luna decembrie, a fost vehiculată cifra de 550 de dolari pentru mia de metri cubi, însă nu este adevărat. Pentru luna ianuarie, prețul de este de 646 de dolari pentru mia de metri cubi pentru R. Moldova. În luna ianuarie, prețul pentru gaze, pentru R. Moldova va fi mai ieftin decât prețul mediu bursier.

Aceste cifre arată că avem un contract foarte bun comparativ cu ceea ce este pe piață. Înțelegem că prețurile sunt foarte mari pentru cetățeni. Facem tot posibilul pentru a remedia aceste probleme. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea gazului pentru luna ianuarie. Până la sfârșitul acestei săptămâni, Moldovagaz va achita integral consumul de gaz pentru luna ianuarie. Guvernul analizează opțiuni de susținere a populației în funcție de creșterea prețurilor. Cel mai probabil, săptămâna aceasta va fi întrunită în ședință Comisia pentru Situații Excepționale. Ieri am discutat cu domnul Alexey Miller în încercarea de a avea o amânare de cel puțin 10 zile în care Moldovagaz să plătească avansul pentru luna ianuarie”, a declarat Andrei Spînu.

Angajamentul nostru rămâne neschimbat vrem asigurarea continuă a livrărilor gazelor atât pentru consumatorii fizici cât și cei juridici la un preț acceptabil. Oamenii nu trebuie să sufere iar noi avem datoria de a găsi soluții chiar dacă acesta implică un efort suplimentar din partea statului. Vreau să-i asigur pe cetățeni că vom lua decizii corecte și transparente într-un context în care avem o evoluție necontrolată a prețurilor în toată europa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*