Andrei Spînu: Stabilirea prețului în baza formulei din octombrie și o potențială reducere de 25% în anumite condiții

Am discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse, cu Elena Burmistrova, director general Gazprom export și Nicolae Shulginov, ministrul Energiei al Federației Ruse. Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate și cu respectarea interesului cetățenilor Republicii Moldova. Am mers pentru a discuta despre un contract pe termen lung cu Gazprom. După discuția de la Moscova, noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazprom”. A declarat Andrei Spînu în conferința de presă susținută astăzi la Guver.

„Miercuri voi avea o nouă rundă de discuție la Sankt Petersburg cu domnul Miller. Noi credem că există posibilitatea de a găsi un punct în care atât noi, cât și Gazprom, să fim într-o situație mai bună decât cea de astăzi”.

„Noi suntem gata să continuăm discuțiile pe problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată: avem nevoie de un audit independent care să confirme această datorie, înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”.

„Discuțiile au fost referitor la stabilirea prețului în baza formulei din octombrie și o potențială reducere de 25% în anumite condiții. Acest preț se stabilește la finalul fiecărei luni. Pentru luna noiembrie, trebuie să așteptăm finalul lunii octombrie ca să vedem care ar fi prețul pentru luna noiembrie”.


Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate și cu respectarea interesului cetățeanului Republicii Moldova. Am mers pentru a discuta despre un contract pe termen lung cu Gazprom pentru a asigura țara și oamenii noștri cu gaze. După discuția de la Moscova noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazprom. Discuțiile sunt dificile, dar miercuri vom avea o nouă discuție la Sankt Petersburg cu domnul Miller”.

Pentru luna octombrie, Gazprom a vândut Moldovei gaz la un preț exagerat de mare în sumă de 790$ pentru o mie de metri cubi. Anterior Natalia Gavrilița a propus un preț de maxim de 600-650 $ pe timp de criză și un preț ideal ar fi cel de până la începutul crizei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*