ANRE: Efectele războiului din Ucraina și agravarea crizei energetice din regiune duc la noi scumpiri a energiei electrice


ANRE ne informează că din data de 4 noiembrie, intră în vigoare noile tarife pentru energia electrică. Asta după ce țara noastră a suferit enorm din cauza sistării de livrare a energiei electrice din țara vecină, Ucraina. Acum cetățenii vor fi nevoiți să achite mai mult pentru serviciile de energie electrică.

Astăzi, 2 noiembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică extraordinară, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

Astfel, consumatorii finali vor achita următoarele tarife aprobate, din 4 noiembrie 2022:

  • Premier Energy – 4.77 lei/kWh (fără TVA), cu cca 1.62 lei mai mult față de tariful în vigoare;
  • FEE Nord – 4.81 lei/kWh (fără TVA), cu peste 1.60 lei mai mult față de tarifele actuale.

Principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

– Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării de către Federația Rusă din luna octombrie până în prezent și distrugerii în proporție de 50% a infrastructurii energetice ucrainene;

– Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;

– Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energia electrică necesară, de pe piața europeană;

– Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

Totodată, din cauza deficitului atestat în orele de vârf ale consumului, operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” a recurs la contractul de avarie semnat cu operatorul sistemului de transport din România – „TRANSELECTRICA” S.A. Costul energiei achiziționate prin acest contract variază între 190 și 348.

Astfel, urmare a unei analize minuțioase a datelor prezentate de furnizori, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:
– 413 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
– 428 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 430 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
– 443 bani/kWh – de tensiune medie (6–10 kV);
– 477 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume:
– 387 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
– 401 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 420 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV);
– 481bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*