ATENȚIE! ANSP recomandă cetățenilor să fie prudenți când aleg zona pentru odihnă. Scăldatul în lacurile cu plajă ale municipiului Chișinău nu este recomandat.

Odată cu încălzirea timpului, în speranța unor condiții sigure pentru antrenarea sănătății, populația preferă folosirea în acest scop a plajelor și bazinelor acvatice aferente lor.

Tradițional, în lunile aprilie şi mai, pînă la începutul sezonului estival, Centrul de Sănătate Publică Chişinău efectuază învestigaţii de laborator a apei din izvoarele amplasate în parcurile din or. Chişinău, bazinele acvative folosite ca zone de agrement și a nisipului de pe plaje. Ca rezultat al investigaţiilor efectuate s-a constatat:

– calitatea apei izvoarelor din parcurile ,,La izvor’’ și ,,Valea Morilor” nu corespunde cerinţelor igienice după conţinutul de nitraţi (132,0 și 59,0 mg/l – valorile normative fiind de 50,0 mg/l, ceea ce poate duce la acutizarea maladiilor tractului gastro-intestinal;

– în apa din izvoarele ,,Tamara”parcul ,,Valea Morilor”, ,,Valea Trandafirilor ” nr. 1 și 2, ,,Cemîrtan”, parcul din str. Dimo au fost depistate Bacterii Coliforme, iar la ,,Valea Trandafirilor” nr.2 – B.Coliforme, E.coli și enterococi, conform valorilor normative – nu trebuie să persiste iar consumul apei din ele poate provoca boli diareice acute și nu se recomanndă pentru consum și în scopuri menajere.

– în apa din bazinele acvatice ,,Rîşcani’’, ,,Valea Morilor” și ,,Valea Trandafirilor” au fost depistate neconformități la indicatoriii sanitaro – microbiologici și și nu se recomandă scăldatul în ele.

– apa din bazinele acvatice ,,Valea Morilor’’, ,,Valea Trandafirilor’’, ,,La izvor’’ și ,,Rîșcani” nu corespunde după indicatorii sanitaro – chimici și se încadrează în clasa 5 de poluare, unde de asemenea nu se recomandă scăldatul în ele;

– nisipul de la plagele ,,Vatra’’, ,,La izvor’’, ,,Valea Trandafirilor’’este contaminat cu Toxocara canis Spp și prezintă pericol pentru sănătatea vizitatorilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*