Boala gură-mână-picior la copii reprezintă o provocare pentru părinți. Cum arată și cum recunoaștem această afecțiune

Infecția enterovirală sau boala gură-mână-picior este o infecție acută virală care afectează cel mai frecvent populația tânără, în special copiii.

Maladia este provocată de enterovirusurile ECHO și Coxsackie și se caracterizează prin febră, manifestări digestive, sindrom hipertensiv cerebral, meningită, alte afecțiuni (mialgie, hepatită, orhită, pancreatită).

Enterovirusurile sunt răspândite pe glob şi circulă în toate ţările producând îmbolnăviri sporadice şi izbucniri epidemice. În Republica Moldova ultima epidemie cu IE s-a înregistrat în 1999, în urma căreia au avut de suferit 3462 persoane.

Sursa de infecție o reprezintă omul bolnav și purtătorul de enterovirus, care elimină agentul patogen în mediul înconjurător prin secrețiile rinofaringiene și materiile fecale.

Vârsta cea mai des afectată este 3-10 ani, cu incidentă maximă în sezonul de vară-primăvară.

Infecția enterovirală are mai multe forme clinice, cele mai frecvente decurg cu herpangină și exantem. Copiii prezintă febră, dificultăți de înghițire, gât roșu, pe mucoasa bucală, faringiană apar vezicule mici cu ulcerații, erupții pe corp localizate cu predilecție pe față, membre superioare și inferioare. Erupţia veziculară ce apare pe pielea mâinilor, picioarelor şi mucoasei bucale reprezintă sindromul “mână, picior, gură”.

De la prima consultaţie, medicul vă evaluează severitatea bolii şi criteriile de spitalizare. Diagnosticul de infecţie enterovirală, odată stabilit, indică iniţierea imediată a tratamentului. Medicul de familie va solicita Serviciul 112, iniţiind pe parcurs tratament de  urgentă prespitalicească. În unele forme ale infecţiei (herpangina, diareea, alte forme uşoare), în prezenţa la domiciliu a condiţiilor de izolare, e posibil tratamentul ambulator.

În formele clinice ușoare cu herpangină, exantem enteroviral durata bolii este de 7-10 zile cu vindecare completă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*