BOMBĂ! Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.

Prestigioasa publicație britanică Financial Times publică un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.

Cei de la Financial Time citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămâna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara sa din Moldova care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică. Moscova vede Moldova în sfera sa de influență și se consideră protectoarea populației vorbitoare de limbă rusă din regiunea transnistreană, acolo unde menține un contingent militar redus”, se mai arată în articol.

De câteva săptămâni, Republica Moldova se confruntă cu una dintre cele mai grave crize energetice de la independență. Asta după ce la 30 septembrie a expirat contractul de livrare a gazelor cu Gazprom. Gigantul rus a redus cu o treime livrările, iar Guvernul a introdus stare de urgență în energetică. În același timp, poartă negocieri cu Rusia, dar și caută soluții alternative. Asta în contextul în care o situație similară se atestă și pe mai multe piețe europene, acolo unde prețul gazului a atins cote istorice, depășind 1000 de euro pentru o mie de metri cubi.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, va avea o întrevedere miercuri, 27 octombrie, cu șeful Consiliului de Administrare al Gazprom, Alexei Miller.

Sursa: Repica.md

(Da-ți like și distribuiți știrea)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*