×

Breaking VIDEO: Consiliul European deschide negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina

Breaking VIDEO: Consiliul European deschide negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina

Chișinău, 14 decembrie 2023 – Consiliul European a adoptat joi, în unanimitate, decizia istorică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova… Un semnal clar de speranță pentru cetățenii lor și pentru continentul nostru”, a scris Michel pe Twitter.

Decizia vine ca o surpriză de proporții după ce Ungaria a amenințat în repetate rânduri că va bloca deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, cu premierul maghiar Viktor Orban intrând în summit-ul Consiliului European cu poziția că „nu există nicio șansă ca Ucraina să înceapă negocierile”.

Cu toate acestea, în urma discuțiilor avute la summit, Orban și-a schimbat poziția și a votat în favoarea deschiderii negocierilor cu cele două țări.

Decizia Consiliului European este un moment important în istoria celor două țări, care își doresc să adere la Uniunea Europeană.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia ca fiind „o victorie a întregii societăți”.

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră”, a scris Sandu pe Facebook.

„Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a mai transmis Sandu.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Consiliului European.

„Este un moment istoric pentru Ucraina, pentru Europa și pentru pacea noastră comună. Ucraina face un pas decisiv către aderarea la Uniunea Europeană”, a scris Zelenski pe Twitter.

Demararea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova este un proces lung și complex, care poate dura ani de zile. Cu toate acestea, decizia Consiliului European este un pas important în direcția aderării celor două țări la blocul comunitar.

Urmărește-ne pe Facebook! Susţinene cu „Like” şi „Share„!

Partajează acest conținut:

Publică comentariul