Când o să vedem facturile la energia electrică, mulțumesc trebuie să-i zicem lui Putin. Noi asistăm la un șantaj energetic. Kremlinul vrea instalarea unui guvern marionetă la Chișinău

Republica Moldova este conectată prin două linii de transportarea energiei electrice din afară hotarelor sale, care se află sub riscul de a fi atacate de către Federația Rusă. Vladimir Putin șantajează energetic Moldova, el vrea instalarea unui guvern marionetă la Chișinău pentru ai satisface interesele sale. Declarațiile au fost făcute de către expertul Sergiu Tofilat și ministrul Andrei Spînu, în cadrul emisiunii în Profunzime de la ProTV Chișinău.

Sergiu Tofilat: Republica Moldova și regiunea Odesa din Ucraina sunt conectate prin două linii, una de tensiune înaltă care ne conectează cu România, Isaccea – Vulcănești – Moldgres, de acolo pleacă o parte la Odesa, o parte la Chișinău. Este linia de la nord, Dnestrovsc – Bălți – Chișinău – Moldgres, astea este exact linia pe care armata rusă a vrut să o distrugă acum câteva zile când a căzut racheta ( doborâtă de autoritățile ucrainei) în Naslavcea. Asta s-a făcut după părerea mea și a mai multor colegi ca să întărească pozițiile de negociere aregiunii transnistrene în raport cu noi. Noi asistăm la un șantaj energetic, ca să înțelegem mai bine datele probleme, e bine să o plasăm în context:

Putin șantajează Uniunea Europeană mai bine de un an și jumătate, acolo are alte scopuri, cere anularea sancțiunilor. Vrea ca lumea să închidă ochii la atrocitățile și la acel dezastru pe care-l face în Ucraina. În raport cu Republica Moldova situația este un pic diferită pentru că pe deoparte el ar vrea să ne deconecteze gazul ca să înghețăm de frig și să-și instaleze aici un guvern marionetă. Pe de altă parte el dacă decide să deconecteze gazul rămâne Transnistria fără gaz și atunci el se joacă, el limitează volumele și așteaptă că guvernul de la Chișinău va lua decizii nepopulare, fie va sista gazul în stânga nistrului, fie vom fi nevoiți să cumpărăm energie electrică din România și pe asta să valorifice, să capitalizezi politic.

Dar deficitul de energie electrică cu care ne confruntăm are două motive, primul – armata rusă a distrus peste 40% din centralele electrice din Ucraina și Putin a creat deficitul de energie electric din Ucraina și tot el ne-a limitat volumele de gaz. Deci când o să vedem facturile la energia electrică, mulțumesc trebuie să-i zicem lui Putin asta să fie clar.

Andrei Spînu: Cel mai dramatic scenariu este când Federația Rusă va decide bombardeze liniile de interconexiune pe care le-a menționat Sergiu Tofilat, până la acel scenariu Moldova v-a putea importa energie electrică din România. Permanent există riscuri. Odată ce suntem conectați la sistemul ENTSOE, sistemul energetic al țării noastre este mai puternic, închiderea robinetului la MGRES ar putea crea anumite situații și riscuri, dacă vorbim de două linii cel puțin o linie va fi deconectată, mai rămâne una și dacă apare o avarie de orice tip, acest risc crește. Atât timp cât avem două linii siguranța este mai mare. Repet, cel mai dramatic scenariu este când Federația Rusă va ataca infrastructura de interconectare.

Sergiu Tofilat: Noi ne vom descurca, slava Domnului sunt o mulțime de linii, pe toate nu ai cum să le distrugi. Problema fără regiune transnistreană, ei fără gazul venit pe datorie, convențional, ei practic în două – trei luni de zile falimentează, nimeresc într-o criză umanitară, buget nu vor mai avea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*