×

Casa Regală a României felicită R. MOLDOVA pentru deschiderea Negocierile cu UE

Casa Regală a României felicită R. MOLDOVA pentru deschiderea Negocierile cu UE

Consiliul European Deschide Drumul pentru Aderarea Republicii Moldova la UE –

Chișinău, 16 decembrie 2023 – Consiliul European a votat, joi, pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată cu 26 de voturi pentru și un vot abținut, cel al Ungariei.

Casa Regală a României a venit și ea cu o adresare de mulțumire.

„Este o binecuvântare să știm că s-a deschis calea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Custodele Coroanei, Margareta. „Se întoarce astfel roata istoriei, aducând înapoi pe calea europeană aceste străvechi pământuri.”

Adresarea amintește de mândria Regelui Ferdinand și a Reginei Maria pentru Basarabia și toate etniile sale, aducând un omagiu spiritului românesc și identității naționale care au perseverat indiferent de adversități.

„Românii, oriunde s-ar afla în acest moment, sunt cu toții europeni”, a spus Margareta. „Sus frunțile!”

Evenimentul de pe 14 decembrie 2023 este văzut nu doar ca o realizare pentru Republica Moldova, ci și ca un moment de unitate europeană și solidaritate în regiune.

Decizia Consiliului European a fost întâmpinată cu bucurie de către autoritățile de la Chișinău, care au salutat un moment istoric pentru țara lor.

„Este o zi de mare sărbătoare pentru Republica Moldova”, a declarat președintele Maia Sandu. „Această decizie reprezintă recunoașterea progreselor pe care le-am făcut în ultimii ani în direcția integrării europene.”

Detalii despre negocieri

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană sunt un proces complex care poate dura mai mulți ani. În prima etapă, Republica Moldova va trebui să îndeplinească o serie de criterii de aderare, inclusiv reforme economice și politice.

Dacă Republica Moldova va reuși să îndeplinească aceste criterii, va putea începe negocierile de aderare propriu-zise. Aceste negocieri vor acoperi o gamă largă de domenii, inclusiv politica economică, politica socială, politica externă și justiția.

Odată ce negocierile vor fi finalizate, Republica Moldova va trebui să adere la toate tratatele și legislația Uniunii Europene. Acest proces va necesita aprobarea tuturor statelor membre ale UE.

Impactul deciziei asupra României

Decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană are un impact pozitiv și asupra României.

România și Republica Moldova au o istorie și o cultură comune. Ambele state sunt partea a arealui European.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va consolida legăturile dintre cele două țări și va crea noi oportunități de cooperare în domenii precum economia, transportul, energia și educația.

Decizia Consiliului European este un pas important în direcția păcii, stabilității și prosperității în regiune.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul