Cătălin Striblea: Maia Sandu este o poveste, are o forță absolut uimitoare. O femeie extraordinar de puternică. Se află într-o situație dificilă, având de-a face cu presiuni din partea Rusie

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este descrisă drept o femeie puternică și extraordinară de jurnalistul Cătălin Striblea, care își exprimă admirația pentru lidera moldoveană. Maia Sandu este o femeie care se află într-o situație dificilă, având de-a face cu presiuni din partea Rusiei și a Uniunii Europene pentru a menține un echilibru delicat între cele două puteri dar și a duce țara pe calea integrării în Uniunea Europeană.

Republica Moldova, o țară mică și săracă, a fost afectată de practicile corupte ale unor partide politice pro ruse, care au contribuit la prăbușirea economiei naționale.

Întrucât Rusia ar dori să aibă un avanpost în Moldova pentru a destabiliza Ucraina și România, președintele Biden a felicitat-o pe Sandu pentru a-și exprima sprijinul pentru o Moldovă puternică și independentă. Cu toate acestea, jurnalistul Striblea subliniază că Moldova trebuie protejată, fiind un interes național pentru România.

Radu Țibulcă: E limpede că Ucraina nu va intra în sfera de influență rusească, la Varșovia s-a dat cu ștampila cu chestia asta. S-a dat cu ștampila și pentru Republica Moldova în momentul în care Joe Biden o salută pe Maia Sandu. Când vreo dată un președinte american a Salutat un Președinte al Republicii Moldova?

Cătălin Striblea: Maia Sandu este o poveste, nu?

Radu Țibulcă: Este!

Cătălin Striblea: Ce înseamnă o femeie extraordinară. Eu spun mereu că neamul ăsta românesc și ei sunt români, femeile sunt mult mai tari de cât bărbații. Adică femeile din țara asta, nouă ne dau o clasă în orice moment și în orice zi.

Maia Sandu din punctul acesta de vedere are o forță absolut uimitoare. O femeie extraordinar de puternică. O femeie care este pusă într-o situație imposibilă.

Cum să aperi Moldova? Cum? Nu are armată.

Este o țară mică, prăpădită care a fost supusă unui sistem din ăsta rusesc, care a terminat-o din punct de vedere a resurselor și care i-a adus numai partide din astea de nenorociți care au stat la furat acolo.
Acolo s-a furat. Oricât este țara de mică, tot se găsește ceva de furat. Tot pe sistem rusesc.

Și atunci oamenii ăștia au avut noroc de femeia asta extraordinar de puternică. O femeie absolut formidabilă din punctul meu de vedere care trebuie să facă o echilibristică fantastică între Rusia și Europa ca să-și mențină și un nivel de trai, care acum oricum s-a prăbușit din cauza inflației și cu cât ești mai mic și mai sărac, asta lovește mai rău. Dar și din punc de vedere militar…

De exemplu Moldova își lua curent prin Ucraina, chiar dacă era curent rusesc, să zicem, obținut prin niște acorduri din astea și le lua din Ucraina. Ucrainenii nu mai pot livra curent că nu mai este curent, le-au distrus ăia stațiile, stau pe generatoare. Deci demența rusească a fost să omoare tot ce înseamnă stații acolo.

Femeia asta este supusă acestor presiuni fantastice, astfel încât să-și țină țara într-o zonă corectă. Nici să pici în brațele Rusiei, nici să devină avanpost pentru Rusia în război, că asta e miza, de aia Președintele Biden a felicitat-o.

Rusia ar vrea să fie o țară rusofonă acolo care să facă probleme Ucrainei și României. Ăsta e tot șpilul. Eventual de aicea să plece diverse atacuri teroriste dacă se poate, diverse echipe de luptă, să blocheze diverse ajutoare către Ucraina.

Dacă se blochează drumurile care trec prin Moldova către Ucraina, blochezi o parte din ajutoare, asta și-ar dori Rusia de fapt aici, să aibă sub control zona asta. De asta

Președintele Bidena pus un Full Stop acolo, de asta au putut preveni o lovitură de stat (la Chișinău) pentru că pachetul de informații american și Know How a venit imediat și probabil i s-a explicat doamnei Sandu, uitați aceasta e procedura.

Moldova trebuie apărată. Apropo Moldova, o spun încă odată și de fiecare dată este interesul nostru Național, cumva, nu noi, poate nu generația mea, poate nu generația ta, dar poate alții care vin după noi vor reuși să-i aducă pe oamenii aceștia înapoi acasă.

Ștefan cel Mare avea până la Nistru … el acolo avea Chilia, Cetatea Albă, toate cetățile alea, se duce până la Nistru, Hotin, da”, astea erau toate cu Ștefan cel Mare, deci astea sunt ale noastre, aici este absolut indubitabil.

Eu vreau Moldova înapoi sau în Uniunea Europeană că atunci se rezolvă repede situația. Pentru că aia e țara noastră, este parte din istoria noastră, oamenii ăia sunt parte din istoria noastră. E adevărat că au suferit un proces îngrozitor de rusificare și de deznaționalizare și sentimentele multor dintre ei sunt alterate, dar aici avem treabă cu construcția, adică trebuie să luăm înapoi ce este al nostru.

Pentru că și într-o familie oamenii nu se înțeleg, nu toți sunt iubiți, nu toți sunt la un loc, dar la un moment dat oamenii trebuie să vină să coalizeze, pentru că tot familie suntem, da. O să rămânem familie până la urmă. De asta vreau zona asta înapoi. Înseamnă economie mai multă, putere mai multă.

Ne place agricultura moldoveană, nu? Facă ăia vin, mere, bomboane.

1 comentariu

  1. Va multumim pentru sustinerea D-stra!!!Ne mandrim cu Presedinta tarii noastre D-na Maia Sandu si suntem alaturi de Poporul Roman,De Romania Mama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*