Maia Sandu: ,,Republica Moldova și România își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere. Republica Moldova – în drum spre Uniunea Europeană. România – mai puternică în Uniunea Europeană”.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru la București. Președinta împreună cu Președintele Parlamentului, Ion Grosu s-au întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis la Parlamentul României.

Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, Președintele Republicii Moldova, alături de Președintele României, își dau mâna în forul legislativ suprem al României, pentru a veni cu un mesaj comun în fața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu: ,,M-am adresat azi, cu multă emoție, cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului de la tribuna Parlamentului României, în cadrul Conferinței „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”. Este încă o dovadă că ne bucurăm de încredere reciprocă puternică și că, în pofida timpurilor extrem de grele pentru toți, Republica Moldova și România își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere. Republica Moldova – în drum spre Uniunea Europeană. România – mai puternică în Uniunea Europeană.

Am vorbit despre faptul că societatea noastră sprijină implicarea femeilor în viața politică pentru că suntem europeni și avem valori europene. Astfel, 40% din Parlamentul de la Chișinău e compus din femei, iar circa 200 de femei conduc primării. Am mai spus că, deși inițial unii s-au opus cotelor de reprezentare, timpul a demonstrat importanța lor pentru a asigura oportunități egale. Însă, pe lângă legi, pentru amplificarea vocii femeilor în politică trebuie ca și partidele să aprecieze și să promoveze oamenii după merite, dezvoltând o cultură organizațională incluzivă.

Am mulțumit României pentru că ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie, așa cum ne este și acum, când ne furnizează energie electrică în cea mai gravă criză energetică, generată de războiul de la hotarele noastre. Un război în care rachetele rusești cad deja și pe pământul nostru, și pe care gruparea hoților din Republica Moldova, împreună cu partidele pro-ruse, ar vrea să-l folosească pentru deturnarea ordinii constituționale și a parcursului nostru european. Nu putem admite acest lucru și voi face totul pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei, iar oamenii noștri să trăiască în pace, liberi și demni, la ei acasă.

Suntem recunoscători Președintelui Iohannis, Domnului Prim-ministru, Guvernului, Parlamentului României pentru că răspund cu interes deosebit rugăminților și nevoilor cetățenilor din Republica Moldova. Vă mulțumesc pentru cât de aproape ne sunteți și vă rog să ne rămâneți aproape.

Un stat democratic la hotar cu România este în beneficiul tuturor, inclusiv al Uniunii Europene. Mi-am exprimat speranța în sprijinul continuu al României pentru a ne ajuta să supraviețuim ca parte a lumii libere și pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și bunăstare, într-o casă comună europeană”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*