Congresul SUA și Președintele Biden au impus sancțiuni personale hoților de miliarde care au fugit din Republica Moldova

Sancțiuni personale internaționale pentru hoții și spălătorii de miliarde care au furta cele trei bănci ale contribuabilor moldoveni. Demersul a fost făcute din partea membrilor Congresului SUA către Președintele Biden. Detalii aici.

Prima dată când lansam această idee, încă în decembrie 2016, în primul document de poziție din multe pe care au fost scrise de atunci, ea părea imposibilă chiar și prin cercurile ONGiste. A scris Dumitru Alaiba.

Trecuse nici un an de când Plahotniuc capturase țara și mulți încă mai vroiau să spere că „nu e așa de rău”, că „trebuie să ținem Moldova în orbită”, chiar dacă simptomele au apărut din primele luni. Acești oameni aveau nevoie de toată puterea, fără opoziție, pentru a evita pedeapsa și a-și păstra banii pe care i-au furat. Pentru asta aveau nevoie de liniște. Pentru a avea liniște erau gata să recurgă la abuzuri, să distrugă presa, opoziția, să persecute vocile incomode.

Au urmat ani buni de eforturi conjugate de la mulți, mulți. Subiectul sancțiunilor și a includerii în lista Magnițki treptat a încetat a fi ceva deochiar și a devenit unul central în discuțiile pe exterior pe care le aveau ONGuri sau opoziția de atunci. Pentru acea scrisoare semnată de congressmanii SUA pe 29 iulie 2022 s-a muncit ani de zile.

Însă asta ar fi putut dura alți 10 ani dacă nu aveam un guvern hotărât și credibil, care a promovat consecvent ideea sancțiunilor internaționale pentru cleptocrații moldoveni – hoții și spălătorii de miliarde, cei care au luptat cu reformele din justiție pentru a evita pedeapsa, motiv din care Moldova a pierdut ani de zile în putregaiul corupției. Prin coincidență, tot ei sunt și antenele Rusiei în Moldova.

O să vă zic serios, că un punct decisiv aici a fost pus de Natalia Gavrilița PM în discuțiile pe care le-a avut în Washington pe data de 19 iulie 2022 cu Secretarul de Stat Antony Blinken și cu Wally Adeyemo, adjunctul Secretarului Trezoreriei SUA (anume Trezoreria și impune sancțiunile). Subiectul sancțiunilor a fost prezent în aceste discuții.

Iar cu congressmanii semnatari ai acelei scrisori, McCaul și Meeks, adresate către Departamentul de Stat s-au văzut și dna Prim ministră și dna Președintă Maia Sandu și au discutat în profunzime subiectul în cadrul vizitei lor la Chișinău pe data de 21-22 mai 2022

Această scrisoare este rezultatul muncii de ani de zile a foarte multă lume bună, dar lovitura de grație a fost dată de doamna Prim ministră în ultimele două luni.

Deci:

✅ 21-22 mai 2022 – vizita congressmanilor la Chișinău. Întrevederi cu Maia Sandu și Natalia Gavrilița.

✅ 19 iulie – Natalia Gavrilița cu Blinken și Adeyamo

✅ 29 iulie – scrisoarea congresmanilor adresată către Biden.

Personal, rămân convins. Anume corupția a fost principalul export al Rusiei spre Moldova de-a lungul anilor, nu gazele naturale. Și nu doar spre Moldova.

Iar banii furați de la oamenii din cea mai săracă țară din Europa trebuie întorși poporului. Și cei care au instrumentat cele mai mari acte de corupție, cei care ne-au sugrumat democrația, cei care au beneficiat în urma corupției de la cel mai înalt nivel sau cei care au obstrucționat anchetele, trebuiesc pedepsiți. În cele mai întunecate timpuri spuneam un lucru: „justiție există – dacă nu în Moldova, atunci în afara hotarelor ei”. Acum avem șansa să vedem justiție și în Moldova.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*