Crește vârsta de pensionare. Femeile de la 59 la 63 de ani, bărbații vor ieși cu 5 ani mai târziu

Deputat PAS, DAN PERCIUN: În colaborare cu Guvernul am elaborat și înregistrat proiectul de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor.

Proiectul revizuiește modificările neconstituționale promovate în decembrie 2020 și oferă mai multe noutăți bune pentru cetățeni. 1.

Cei care care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru doamne cu 3.

Asta înseamnă că bărbații la 1 ianuarie 2022 se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar doamnele 35.6 ani.

În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.2. Formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor dar și de creșterea economică reală.

Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică.

Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistem, reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii.

Proiectul anulează totodată prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare.

La 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați rămâne a fi 63 de ani, pentru femei va fi 59.6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne până la 63 de ani în 2028.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*