Cu votul a 88 deputati, Parlamentul a votat declararea Stării de Urgență pe o perioadă de 60 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Cu votul a 88 deputati, Parlamentul a votat declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova, începând cu 24 februarie 2022.Vreau să vă asigur că instituțiile statului rămân funcționale și activează în regim normal, iar aprovizionarea cu alimente și alte produse de primă necesitate nu este periclitată în acest moment. De aceea, fac un apel la calm. Niciodată frica nu a fost un sfetnic bun. În schimb, este momentul să fim călăuziți de unitate și solidaritate.

Nimeni dintre noi nu și-a dorit vreodată să fie trezit de sunetul unui război. Noaptea trecută, pacea din Europa a fost zguduită chiar în vecinătatea imediată a țării noastre, iar ecourile exploziilor care anunțau începutul unei ample operațiuni militare împotriva Ucrainei s-au auzit până în satele și orașele noastre. Scenariul, care sperăm să rămână doar o ipoteză pesimistă, a devenit realitate.

În august 2021, când am cerut votul de încredere pentru învestirea Cabinetului de Miniștri nu mi-am putut imagina că voi veni atât de des în fața Parlamentului pentru a cere instituirea stării de urgență. Cu atât mai puțin nu am crezut că voi veni să vă cer votul pentru a institui starea de urgență în asemenea condiții. 

Înainte de a vă prezenta motivele care impun introducerea situației excepționale, vin în fața dumneavoastră și a oamenilor din această țară cu un apel de unitate și solidaritate. Este momentul să punem deoparte disputele politice și sociale și să mobilizăm toate forțele din țara noastră pentru a trece cu bine de această perioadă. Și este, totodată, momentul să aratăm solidaritate față de oamenii din Ucraina. 

După cum am spus astăzi după ședința Guvernului, ne așteptăm la un mare flux de oameni care vor veni în țara noastră. Deja au intrat în Republica Moldova peste 4.000 de cetățeni ucraineni și ne așteptăm ca acest număr să crească în următoarele zile. Avem o datorie morală de a veni în ajutorul lor – iar pentru aceasta avem nevoie să luăm măsuri rapide. Oamenii aceștia au nevoie de ajutor acum și nu putem să îi supunem și traumei birocrației. 

În acest context, sper că astăzi putem da în Parlamentul Republicii Moldova un semnal de unitate și solidaritate mai puternic  decât  oricând.

În acest sens, în baza Raportului Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova privind situația legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale, Guvernul înaintează Parlamentului propunerea privind declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova, începând cu 24 februarie 2022.

Menționez ca și atunci când am venit în față dvs, să cer instituirea stării de urgență în legătură cu situația energetică că Guvernul Republicii Moldova va face uz de măsurile permise în starea de urgență numai în caz de strictă necesitate. Rămânem ferm angajați  respectării  drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și pentru menținerea, în condiții cât mai aproape de normalitate, a activităților economice.  Totodată, vreau să vă asigur că instituțiile statului rămân funcționale și activează în regim normal, iar aprovizionarea cu alimente și alte produse de primă necesitate nu este periclitată în acest moment. De aceea, fac un apel la calm. Niciodată frica nu a fost un sfetnic bun. În schimb, este momentul să fim călăuziți de unitate și solidaritate.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*