Cum utilizăm Paracetamolul corect la copii. Care sunt indicațiile, dozele corecte și avantajul față de Ibuprofen

Paracetamolul este un remediu analgezic și antipiretic, cel mai des folosit în gestionarea febrei și durerii ușoare la copii. Medicamentul este indicat de la vârsta mică, sugari și până la maturitate și reprezintă terapia de primă linie pentru tratamentul ambelor afecțiuni.

Remediul este eficace și fără urmări negative, atunci când este folosit rațional și în dozele corespunzătoare. Doza pentru Paracetamol la copii se calculează după kilograme. Astfel, atunci când se folosește doza de 15 mg/kg/corp, la fiecare 4-6 ore, preparatul este inofensiv, doza maximă este de 60 mg/kg/zi.

În general, Paracetamolul este bine tolerat de copii, iar atunci când se folosește timp de câteva zile consecutive, riscul de a prezenta careva evenimente adverse este mult mai mic în comparație cu utilizarea altor AINS, precum Ibuprofenul.

De asemenea, spre deosebire de alte AINS, Paracetamolul este indicat la toate vârstele, pe când Ibuprofenul doar după vârsta de 3 luni.

Tratamentul farmacologic al febrei la copii și sugari, trebuie efectuat doar pentru a reduce disconfortul cauzat de către aceasta și nu pentru a combate febra în sine.

În general, Paracetamolul este singurul remediu analgezic și antipiretic, aprobat încă de la naștere și se regăsește ca remediu de primă intenție în toate ghidurile și protocoalele pediatrice pentru managementul febrei și durerii la copii.

Toxicitatea Paracetamolului se poate produce doar în cazuri de supradozare, trebuie de avut grijă cum administrăm la copiii care prezintă malnutriție, deshidratare sau cei care primesc medicamente concomitente.

Orientările organismelor guvernamentale afirmă ca Paracetamolul este sigur de administrat pe tot parcursul sarcinii (<3/zi) și alaptării. Datele sugerează, că utilizarea Paracetamolului în timpul sarcinii nu duce la dezvoltarea anomaliilor congenitale la făt, ci deopotrivă duce la rate mari de închidere a canalului arterial comun la nou-născut.

Doar Paracetamolul și Ibuprofenul sunt recomandate pentru reducerea febrei la copii. Nu se recomandă utilizarea lor în combinație sau alternativă cu Paracetamol și Ibuprofen. De asemenea, în timp ce Ibuprofenul nu este aprobat pentru utilizare la copiii sub trei luni și este contraindicat la pacienții cu varicelă, la cei cu deshidratare și pneumonie, Paracetamolul poate fi utilizat de la naștere și la pacienții cu deshidratare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*