Curtea Constituțională a decis: Maia Sandu nu poate face remaniere în guvern. Igor Dodon: Este o decizie corectă…

Președinta Maia Sandu nu poate face remanieri în guvern, demersul său a fost parțial admis de de Curtea Constituțională. Igor Dodon a declarat că este o decizie corectă.

Președinta Maia Sandu, a depus o sesizare la CC prin care s-a solicitat să fie declarate neconstituționale unele prevederi din Legea cu privire la Guvern

Decizia Curții clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar. Ne-am asigurat că Guvernul va putea numi secretari de stat și persoane în alte funcții de demnitate publică, precum și funcționari publici pe durata asigurării interimatului.

Este o decizie bună pentru situația actuală, pentru că poate face Guvernul mai puternic pe timp de criză. E o decizie care corectează lipsa totală de responsabilitate a foștilor miniștri și secretari de stat care au fugit de responsabilități în plină criză.

Sperăm că această fereastră de oportunitate va fi folosită cu înțelepciune de executiv, în interesul cetățenilor, a scris consiliera prezidențială Olesea Stamate pe contul său de facebook.

„Este o decizie corectă a CC de a permite guvernului interimar să numească în funcțiile vacante conducătorii de nivelul doi și trei: secretari de stat și directori ai departamentelor, agențiilor. Astfel nu va fi admisă blocarea activității instituțiilor de stat.

O decizie foarte corectă privind acordarea unor împuterniciri suplimentare guvernului interimar în cazul în care Parlamentul va declara instituirea stării de urgență”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram. 

Se admite parțial sesizarea depusă de dna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova. 

Curtea Constituțională a hotărât:

 Se declară neconstituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care îi interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decât miniștrii) sau în funcții publice. 

Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decât miniștrii) sau în funcții publice pentru un termen determinat până la o nouă numire (a aceleiași persoane sau a alteia) efectuată de Guvernul cu puteri depline. 

 Se recunosc constituționale articolul 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3) și articolul 23 alin. (6) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care îi interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcţie de demnitate publică sau funcționarii publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-şi îndeplini atribuţiile. 

 Se declară inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității articolelor 15 alin. (2) lit. d) și f), 23 alin. (3) și 26 alineatele (6) – (9) din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017. 

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

3 Comments

  1. Bună ziua, noi diaspora din 🇮🇹 Italia înțelegem că Maia Sandu la legea, nare atîta putere să lupte cu toți nimernicii, hoții, și trădătorii țării noastre, iar asta nu înseamnă ca noi să le permitem acestor degradați, să destrugă țara noastră definitiv, aici trebuie să folosim tuate instrumentele, legale și nelegale, cînd a fost Dodon la putere, el a călcat legia din cap pînă în picioare, și nu sa uitat ce spune constituția, noi acum avem ultima speranța s-o susținem pe Maia Sandu : și așa noi vrem ca C. C. să lucreze compact cu Maia Sandu, vă salutam și cerem cît mai repede ANTICIPATE, iar dacă nu începeți cît mai repede a arista vrio cinci, șapte persuane din clanul Dodonesc, acolo este pe cine arista, ca ei să nae majoritatea, va salutam diaspora din Bergamo 🇮🇹 Italia.

  2. Diaspora din Italia sustinem Prezedinta M.Sandu.Tradatorul de Tara si Saica lui trebuesc toti arestati ca sa nu mai incurce in lucru la altii.Vrem anticipate si cit mai repede sa scapam de Hoti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*