Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele Președintelui al Federației Ruse, Vladimir Putin. Este acuzat de crime de război

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele Președintelui al Federației Ruse, Vladimir Putin. Curtea a anunțat cu doar câteva zile în urmă că urmează să deschide dosare, Putin este acuzat de crimă de război și deportarea forțată a copiilor din sânul familiilor din Ucraina.

Un mandat de arestare a fost emis și pe numele comisarului pentru drepturile copilului din Rusia.

Mandatul de arestare nu are nici o forță în Federația Rusă, dar asta nu duce la imposibilitatea arestării și judecării sale, dacă se va deplasa într-o țară care a semnat acordul de la Roma. Este un semnal al comunității internaționale că aducerea și tragerea la răspundere în fața justiției a celor care se fac de vinovați de astfel de crime care încalcă drepturile omului.

Anchetele au apărut imediat după ce au apărut primele relatări legate de primele crime comise de militarii ruși, după începerea invaziei a Ucrainei de către Rusia. Au fost constituite echipe de anchetatori, procurori ucraineni dar și internaționali care au adunat dovezi.

Curtea Penală Internațională a depășit etapa de colectare a probelor și a purces la emiterea mandatului de arestare.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că de Federația Rusă s-a retras din tratatul de la Roma și nu recunoaște Curtea Penală Internațională.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*