×

DECIS: Partidul ȘOR a fost scos în afară legii. Curtea Constituțională a emis decizia de neconstituționalitate a Partidului fondat de ȘOR

DECIS: Partidul ȘOR a fost scos în afară legii. Curtea Constituțională a emis decizia de neconstituționalitate a Partidului fondat de ȘOR

Partidul ”ȘOR” a fost scos în afara legii, decizia definitivă a fost luată de către membrii Curții Constituționale în frunte cu Președintele Nicolae Roșca. Pentru declararea neconstituționalității și scoatere în afară legii a ”PPȘOR” au votat toți cei 4 membri ai C.C. Nicolae Roșca, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Liuba Șova, Serghei Țurcan.

Faptele și dovezile care au stat la baza declarării a neconstituționalității Partidul Politic ”ȘOR”, sunt următoarele: finanțarea ilegală, nedeclararea a tuturor mijloacelor bănești folosite în campania electorală, finanțarea de către un grup criminal organizat, beneficierea de consultanță de la FSB și finanțare de către statul terorist Rusia.

Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depus de către fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

Avocații PPȘOR au cerut recuzarea Președintelui Curții Constituționale, Nicolae Roșca, motivând imparțialitatea pentru că în trecut a fost avocat a actualei Președinte Maia Sandu. Curte a admis demersul, au dispus vizionarea publică a clipului video înaintat de către avocații PPȘOR. După examinarea demersului vizionarea clipului, membrii C. C. au decis că nu sunt motive reale de revocare Judecătorului Nicolae Roșca.

Partidul Politic ”ȘOR” a fost fondat de către pușcăriașul Ilan Șor (condamnat la 12 ani de închisoare cu executare) care a furat Miliardul din trei bănci din Republica Moldova, alături de alți suspecți. A intrat în politică în încercarea de a scăpa de închisoare, dar în 2019 a fugit în Israel pentru a scăpa de Pușcărie.

Din PPȘOR mai fac parte și alte persoane implicate în furtul Miliardului, una din acestea fiind deputat Marina Tauber care este cercetată în mai multe dosare penale, de și anterior Șor a declarat că Marina Tauber nu a fost implicată. Tauber a participat la alegerile anticipate din 2021 pentru funcția de primar, a acces în turul doi al scrutinului, în dimineața turului doi a fost exclusă din alegeri fiind acuzată că nu a declarat toate mijloacele financiare pe care le-a folosit în campania electorală.

Liderii PPȘOR au organizat mai multe proteste cerând demisia Președintei Maia Sandu, demisia judecătorilor a Curții Constituționale, dar au fost acuzați de către PAS și alți actori politici că ar face aceste manifestații la comanda Serviciilor Secrete Rusești ”FSB” pentru a destabiliza Republica Moldova și a instaura forțe politice pro ruse.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul