Declarația de presă a Președintei Maia Sandu cu prilejul întrevederii cu Emmanuel Macron, Președintele Republicii Franceze: Vedem viitorul nostru în Uniunea Europeană ca o opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere.

Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de lucru la Paris, unde s-a întâlnit cu președintele Franței Emmanuel Macron. Ce doi șefi de stat vor discuta despre modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău – Ungheni care va conecta Republica Moldova la ecartamentul european, împădurirea mai multor terenuri cu ajutorul statului francez, dezvoltarea economiei, obținerea suportului în procesul de primire a statului de țară candidat la Uniunea Europeană.
Vă prezentăm în continuare discursul președintei Republicii Moldova Maia Sandu:

Stimate domnule Președinte Macron, 

Mă bucur să vă revăd, la câteva zile de la reînvestirea în calitate de Președinte al Republicii Franceze. Felicitări și mult succes în exercitarea celui de-al doilea mandat.

Apreciez posibilitatea de a discuta subiectele pe agenda relațiilor dintre Republica Moldova și Republica Franceză, chiar dacă discuția noastră are loc într-un context dificil și tragic, marcat de război.

Vom discuta cu domnul Președinte despre provocările și consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, despre prioritățile agendei bilaterale moldo-franceze și despre aspirațiile europene ale țării noastre.

Moldova a condamnat ferm războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni.

Peste 450 de mii de refugiați au trecut prin Moldova, de la 24 februarie. Aproape 90 de mii rămân și acum în Republica Moldova – și jumătate dintre ei sunt copii.

Mulțumim Franței pentru ajutorul de peste 300 mii euro oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați, dar și pentru decizia de a reloca 2500 de refugiați.

Apreciem rolul Franței care a organizat, alături de Germania și România, Platforma pentru sprijinirea Moldovei, pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului, ale inflației și ale crizei energetice cu care se confruntă țara.

Vom discuta și agenda europeană a Republicii Moldova. Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE.

Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE.

Moldova este o țară europeană cu istorie europeană – și care va avea, fără îndoială, un viitor european.

Vedem viitorul nostru în Uniunea Europeană ca o opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere.

Vom discuta astăzi sprijinul Franței în acest sens.

Înțelegem că integrarea europeană va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm scurtături pe această cale. Suntem pregătiți de muncă și vrem să fim apreciați după merit.

Vom aborda dialogul bilateral dinamic dintre țările noastre. Avem o cooperare bună în domeniul justiției și combaterii corupției.

Mulțumesc autorităților franceze în special pentru expertiză și sprijin în activitatea de identificare și confiscare a activelor furate din Republica Moldova.

Vom discuta și cooperarea în domeniul comercial-economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură, turism.

Deschiderea oficiului Agenției Franceze de Dezvoltare la Chișinău va accelera negocierea împrumuturilor de suport bugetar și pentru finanțarea unor proiecte importante în domeniul energetic, al irigării, reîmpăduririi sau modernizării sistemelor de apă și canalizare.

Vom discuta, de asemenea, sprijinul Franței pentru reabilitarea și modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va deschide perspectiva conectării la rețeaua feroviară europeană TNT.

Avem o agendă dinamică pe plan bilateral, pe care dorim să o valorificăm pe deplin, inclusiv cu participarea noului guvern francez.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*