Dermatita atopică la copil – provocare pentru tinerii părinți

Dermatita atopică reprezintă o afecțiune cutanată inflamatorie, care creează o senzație intensă de prurit (mâncarime), cu evoluție cronică, cu multiple acutizări și remisiuni. Dermatita atopică afectează de regulă prima copilărie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. 60 % din cazuri apar înainte de primul an de viață.

Dermatita atopică poate afecta orice parte a corpului și poate fi pronunțată sau mai puțin evidentă. La sugari, eczeme afectează frecvent fața, scalpul, brațele și picioarele. La copiii mai mari, eczemele pot implica doar regiunea coatelor și genunchilor.

Aspectul leziunilor și distribuția lor pe corp variază în funcție de vârsta copilului. Astfel, se descriu câteva faze ale dermatitei atopice:

  • Infantilă (între 2 luni și 2 ani de viață) în care leziunile au un caracter acut (papulovezicule și zone zemuinde), situate mai des la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului și feței de extensie a extremităților.
  • A copilăriei (între 4 și 10 ani de viață), în care leziunile sunt mai puțin acute și mai puțin umede, situate mai ales în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate, excoriațiile, lichenificările, eritemul și edemul în jurul ochilor.
  • Adolescentului și adultului – în care leziunile sunt în principal placi uscate, lichenificate, hiperpigmentate situate în ariile de flexie și în jurul ochilor.

Semnul distinct al acestei patologii îl reprezintă uscăciunea pielii, însoțită de un prurit intens, care devine foarte deranjant. Acesta se asociază cu treziri frecvente pe parcursul nopții, insomnii și iritabilitate.

Tratament pentru această patologie nu există la moment, însă cu o îngrijire adecvată a pielii se poate obține o perioadă de remisie îndelungată.

Astfel, se acordă o îngrijire specială a pielii, se evită o supraîncălzire a corpului cu transpirații abundente, expunerea la alergeni, contactul pielii cu substanțe alergizante, evitarea dușurilor cu apă fierbinte, care deshidratează pielea.

Principalele grupe de medicamente folosite pentru tratamentul dermatitei atopice sunt emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurină. Aplicarea frecventă a unui agent emolient pe piele imediat după baie, în primele 3 minute, este remediul cel mai potrivit pentru a rehidrata pielea și a o menține suplă. Corticosteroizii se aplică asemenea după baie, pe pielea curată, de 2 ori pe zi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*