Dezvăluiri! Rusia face atac Raider asupra Moldovei prin intermediul bâtei politice GAZUL de la Gazprom

Газовая атака sau calea cedărilor și umilinței continuă. Dezvăluirile sunt făcute de Alexandr Slusari, membru platforma DA.

Cer scuze pentru o postare lungă, dar Vă rog citiți-o pănă la capat și să analizați aceste documente atașate, care , cred eu, sunt publicate în premieră.

Cel puțin din 2020 Federația Rusă a pornit prin intermediul companiilor Gazprom și Moldova Gaz un atac puternic asupra Republicii Moldova. Operațiunea are drept scop:

a) recunoașterea de către Guvernul Moldovei a datoriilor față de concernul rus, în special a DATORIILOR TRANSNISTRIEI în sume exorbitante.
b) transpunerea în volum cât mai mare a datoriilor respective pe seama bugetului țării noastre, adică pe spatele contribuabililor.

Prima încercare a avut loc în primăvara 2020 cu creditul de 500 mln dolari în condiții foarte ambigue, care permiteau cuplarea datoriilor corporative la rambursarea împrumutului. Atunci noi, cei de la Platforma DA am fost pe aceeași parte a baricadei cu colegii de la PAS și am blocat acest act juridic dubios la Curtea Constituțională.

Nu a trecut mult timp și partea rusă vine cu o nouă încercare. La finalul mandatului Guvernului Chicu se propune semnarea unui acord între Gazprom și Guvernul RM (nu Moldova Gaz) privind reglementarea problemelor în domeniul gazelor naturale. Ieri am făcut rost de acest document și mă miră faptul că nici guvernare actuală nu a informat societate despre existența acestuia. Vă atrag atenția la alineatul din scrisoarea de însoțire, unde se menționează că oarecare reprezentanți ai Republicii Moldova au căzut de acord că e nevoie de fixat datoriile noastre față de Gazprom.

În primul rănd, concernul rus insistă pe recunoașterea datoriei Transnistriei (pct. 1.1 și 1.2). În continuare (ATENȚIE!!!) se propune rezolvarea problemei datoriilor față de Moldova Gaz ale întreprinderilor energetice cu capital preponderent public (pct. 2.1) în sumă de 197,7 mln dolari. În primul rând este vorba, desigur, de Termoelectrica. Urmează lucrul cel mai interesant. Partea rusă insistă că aceste datorii nu pot fi achitate de companiile energetice moldovenești și solicită ca Guvernul Moldovei să garanteze plata acestor datorii până la 31 decembrie 2023 (vedeți punctele 2.2-2.3). Înțelegem logic că executivul poate garanta stingerea datoriilor respective doar din bugetul de stat. În continuare Gazprom cere soluționarea prin aceeași metoda a problemei datoriilor, legate de devieri tarifare (punctele 3.1-3.3). Mai cere rambursarea TVA (punctele 4.1-4.2). Cireașa de pe tort este pct. 5.1, unde partea moldavă ar trebui să GARANTEZE achitarea tuturor datoriilor la gaze pentru partea dreaptă a Nistrului până la 31 decembrie 2025.

Deci, sensul principal al acestui acord ar trebui să fie recunoașterea datoriilor Transnistriei și asumarea de către Guvernul RM în locul Moldova Gaz a tuturor datoriilor (deocamdată) a malului drept al Nistrului cu termenele exacte de achitare.

Poziția Gazpromului este „ajutată” și de un așa zis audit, atașat la această postare. Mai bine zis, un refuz de audit, dar cu mai multe concluzii interesante. Vedeți chiar la capitolul 1, pagina 2 sugestia că datoria creditoare ar trebui să fie mai mare cu 122 MILIARDE lei fără penalități, întrucât această datorie a Transnistriei la moment este reflectată pe conturi extra bilanț. Vă rog, mai atrageți atenția și la capitolul 5 Непрерывность деятельности, din care putem deduce că Gazprom încetișor obține și poate să obțină și în continuare deciziile Arbitrajului privind încasarea datoriilor transnistrene de la Moldova Gaz. Cu alte cuvinte, activitatea Moldova Gaz poate fi blocată în orice moment prin acțiunile judecătorești ale companiei-mamă. Cineva poate să spună că ar fi absurdă și economic nerațională asemenea poziție din partea Gazpromului față de compania afiliată. Eu personal, după furnizarea gazelor în Transnistria fără achitarea acestuia și acumularea datoriilor de peste 7,5 miliarde dolari, demult nu cred în rațiunea economică a concernului rus.

După cum ați observat, am descris încercările Federației Ruse de a impune împovărarea Moldovei în perioada guvernării precedente. Constat cu mare regret că Igor Dodon are în raport cu Gazprom un succesor bun cu numele Andrei Spânu. Anume ministrul actual al Infrastructurii face primul PAS întru realizarea acelui acord nesemnat cu concernul rus și impune Guvernul RM să achite peste 1,3 mlrd. lei – bani publici – pentru datoria ÎS Termoelectrică. Exact precum a cerut partea rusă în pct. 2.3 al proiectului acordului. Лиха беда начало, товарищ Спыну! Interesant ce urmează!

În acest context, sunt foarte curios să vad contractul între Moldova Gaz și Energocom, precum și ordinul de plată privind achitarea celor 1,3 mlrd lei către Gazprom. Ne s-a promis că această sumă va fi alocată pentru plata restanței curente pentru lunile octombrie-noiembrie 2021, însă în contextul celor menționate supra, am bănuieli rezonabile că acum din bugetul de stat este achitată anume datoria istorică față de Gazprom, care parcă ar trebui să fie audiată. Apropo, vedem liniște pe acest subiect. Comisia bilaterală moldo-rusă, preconizată pentru luna noiembrie, nu se mai convoacă. Dacă analizați un fragment publicat din raportul financiar al Moldova Gaz, puteți vedea că compania juridic a recunoscut datoria față de Gazprom în sumă de aproximativ 570 mln dolari (fără penalitatăți). Într-o zi o să vedem cum în raportul financiar Moldova Gaz figurează și toate datoriile Transnistriei. În general, cred că ne așteaptă o iarnă complecată cu multe surprize neplăcute de la Gazprom și sugestia mea ca doamna Gavrilița să fie în contact permanent cu Guvernul României pentru menținerea activă a gazoductului Iași-Chișinău și rezervarea unor cantități de gaze pentru Moldova.

Ieri cu toții am văzut cum какой-то secretar de presă de la concernul rus într-o formă arogantă ne-a dat lecții și aproape deschis ne-a amenințat cu repetarea crizei. Andrei Spânu, ești cu inima impăcată ? Domnii de la guvernare, poate schimbați această linie de umilință națională? Vreți să evitați un război prin rușine și jocuri ascunse. Până la urmă, toata țara va primi și război energetic și rușine!

1 comentariu

  1. Nu trebuia semnat contractul , 100% era inclus că partea își ea responsabilitate de a recupera datoriile anterioare, ei au procedat că niște măgari au dat la un preț mai in jos să aștepte semnătura voastră pe contract și acuma vor juca cum vor ei , e sezonul rece , dar mai citiți de 10 ori contractul și anume ministrul nu secretarele da ministru sa citească contractul și citiți cum sa rezeliati contractul în primăvara și găsit alt modalități de trece criza cu gazul ,și Rușii eliminați din careva conlucrări contracte și altele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*