Dimitri Kozak! Socialiștii moldoveni nu au putut prezenta niciun argument convingător în favoarea mecanismelor non-piață de stabilire a prețurilor la resursele energetice rusești pentru aprovizionarea Moldovei

Delegația Partidului Socialiștilor din Moldova a eșuat la o întâlnire cu șeful adjunct al Administrației de la Kremlin,  Dmitri Kozak, să inducă Moscova să facă concesii privind furnizarea de gaz rusesc Republicii Moldova, fără argumente convingătoare în favoarea mecanismelor non-piață de stabilire. au fost furnizate preţuri pentru energia rusească, a declarat luni pentru RIA Novosti o sursă care a participat la întâlnire. Scrie ria.ru.

„Kozak, la cererea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a primit o delegație reprezentativă a socialiștilor moldoveni. Scopul socialiștilor moldoveni a fost să ceară concesii și compromisuri suplimentare cu privire la furnizarea de gaze rusești a Republicii Moldova.

Din lipsa de experiență și „tinerețea” noului guvern al Republicii Moldova, socialiștii au cerut Moscovei să prevină întreruperea livrărilor de gaze pentru a evita colapsul energetic și catastrofa umanitară ulterioară în Republica Moldova”, a spus sursa.

„Socialiștii moldoveni nu au putut prezenta niciun argument convingător în favoarea mecanismelor non-piață de stabilire a prețurilor la resursele energetice rusești pentru aprovizionarea Moldovei”, a spus sursa.

Rusia a formulat termenii unui nou contract pe termen lung astfel: acesta ar trebui încheiat doar pe baza prețurilor pieței europene la gaze, în timp ce partea rusă este gata să acorde o reducere de până la 25%, cu condiția ca partea moldovenească achită datoria acumulată pentru gazul deja furnizat, în timp ce nu simultan, ci cu o mare în rate.

Moldova a achiziționat „combustibil albastru” de la „ Gazprom ” în baza unui acord care a fost semnat încă din 2008, termenul acestuia expirând la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul cu o lună – până la sfârșitul lunii octombrie. 

În același timp, prețul combustibilului a crescut la 790 de dolari per mia de metri cubi.Încheierea unui nou contract pe termen lung între Gazprom și Moldova înainte de 1 noiembrie, după cum s-a raportat vineri cu referire la o sursă apropiată negocierilor, este „foarte îndoielnică”, existând riscuri de oprire completă a livrărilor. 

Gazprom este gata să continue să furnizeze gaze Moldovei doar cu condiția ca datoria de circa 700 de milioane de dolari să fie rambursată. În caz contrar, de la 1 decembrie, livrările de gaze către republică pot fi oprite. Negocierile pentru încheierea unui acord pe termen lung între Rusia și Moldova continuă.

Sursa Ria.ru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*