Dinu Plîngău cere majorarea compensării la gaz, demiterea conducerii MoldovaGAZ și lui Andrei Spînu

Președintele Partidului Platforma DA, Dinu Plîngău a venit cu o serie de solicitări la adresa guvernării, majorarea compensării prețului pentru gazele naturale, demiterea conducerii Moldovagaz și lui Andrei Spînu.

Platforma DA a vorbit despre lucrurile confirmate umil de ministrul Spînu. S-a pierdut prea mult timp, iar soluțiile noastre au fost, din păcate, ignorate. În acest context, Platforma DA precizează următoarele:

 1. În contextul crizei energetice, Platforma DA cu regret și îngrijorare constată că contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere și în detrimentul intereselor consumătorilor din țara noastră sub mai multe aspecte. Reprezentanții Guvernului Moldovei au demonstrat în cadrul negocierilor neglijență crasă pe fundalul afilierii întreprinderii MoldovaGaz concernului rus.
 2. Argumentul că Moldova a negociat un preț mai mic decât cel de piață în condițiile în care Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa, nu ține, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120 %, pe când populația și agenți economici din regiunea separatistă achita pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decât restul Moldovei.
 3. Condițiile achitării plății în avans și posibilitatea deconectării Moldovei în 48 de ore de la livrarea gazelor în cazul neachitării la timp sunt absolut discriminatorii în contextul creșterii esențiale și bruște a prețului de furnizare a gazelor și nu ar trebuie să fie acceptate de partea moldavă în asemenea formulă. Prin urmare, a fost extinsă și aprofundată criza energetică în țara noastră cu riscuri permanente a întreruperii livrărilor de gaze, creșterii tarifelor și sustragerii suplimentare a miliardelor de lei din bugetul de stat în beneficiul Gazpromului. Astfel, este pusă în pericol iminent securitatea energetică și social-economică a Moldovei.
 4. Este absolut evident ca compensațiile acordate pentru majorarea exorbitantă a facturilor la gaze sunt insuficiente pentru mai multe categorii de populație cu venituri mici. Mecanismul de compensare, care a fost elaborat în mare grabă, prevede ajutor social egal pentru cei săraci și cei bogați și, totodată, neglijează absolut necesitatea susținerii agenților economici, în special, întreprinderilor, care produc alimentele de prima necesitate.

Reieșind din cele expuse, Platforma DA cere ca guvernarea să întreprindă urgent următoarele acțiuni:

 1. Revizuirea mecanismului de compensare , indiferent de modificarea tarifului la gaz, prin majorarea semnificativă a sumelor alocate pentru păturile social vulnerabile la plata facturilor, precum și alocarea compensațiilor pentru agenți economici.
 2. Demiterea viceprim-ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale și asumarea responsabilității de negocieri a problemelor energetice cu Federația Rusă de către Prim-ministra Republicii Moldova.
 3. Înaintarea solicitării către Gazprom privind demiterea actualei conducerii MoldovaGaz.
 4. Renegocierea contractului actual cu Gazprom în vederea eliminării condițiilor discriminatorii.
 5. Elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării Moldovei cu gaze în următoarele luni cu suportul partenerilor externi, în special a României.
 6. Recurgerea imediată la implementarea pachetului energetic III prin lipsirea controlului Moldova Gaz asupra sistemului de transportare exclusivă a gazelor.
 7. Urgentarea auditului comprehensiv al întreprinderii MoldovaGaz din momentul fondării și pornirea anchetei penale în privința cedării sistemului gazoduct național Federației Ruse în perioada 1998-1999.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*