×

Doliu național! A murit primul Președinte al R. Moldova, Mircea Snegur

Doliu național! A murit primul Președinte al R. Moldova, Mircea Snegur

În noaptea de 13 septembrie 2023, aflăm cu tristețe că s-a stins din viață, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Domnul Snegur a fost un politician moldovean și Președinte al țării noastre pe perioada anilor 1990-1997.

Un mesaj de tristețe a fost publicat pe rețelele de socializare de către Președinta Maia Sandu: ,,Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova. Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur”.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, raionul Florești. La 3 septembrie 1990 este ales ales Președinte al RSS moldova de către sovietul suprem al republicii. De atunci și până la 1 decembrie 1996, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Ziua de 16 septembrie va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat.

„Trăiască Moldova independentă!” – cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova.

„Numele corect al limbii pe care o vorbim este româna, iar cei ce nu vor să înțeleagă – să consulte savanții, care știu mai multe despre etimologia și dezvoltarea limbii noastre”, Mircea Snegur.

Publică comentariul