×

Dorin Recean: Neutralitatea nu te poate apăra atunci când ești agresat, am introdus-o în constituție iar armata rusească și astăzi este în Transnistria

Dorin Recean: Neutralitatea nu te poate apăra atunci când ești agresat, am introdus-o în constituție iar armata rusească și astăzi este în Transnistria

Dorin Recean: Eu m-aș bucura în primul rând cu toată societatea să ne clarificăm ce înseamnă neutralitate. Să ne amintim că acest lucru trebuia să rezolve o problemă fundamentală, și anume demilitarizarea zonei transnistrene. Păi, iată, noi ca și cum ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în constituție iar armata rusească și astăzi este în Transnistria.

Am să repet încă odată, ca să înțelegem cu toții ce înseamnă neutralitate. Neutralitate este un instrument de politică externă, nu mai mult. Deci neutralitatea nu te poate apăra atunci când ești agresat, neutralitatea înseamnă că toți, absolut toți actorii în raport cu care te-ai declarat neutru respectă această neutralitate. Ce se întâmplă când neutralitatea nu este respectată, adică ce se întâmplă când ești agresat, neutralitatea nu te mai ajută. Te ajută capacitatea de a te apăra, te ajută rezeliența socială.

Uitați-vă câte țări sunt neutri, Austria, Elveția, altele… Da ele sunt neutre, dar ele își construiesc, consolidează capacitatea de apărare și chiar ajută și alte țări în acest sens. Nu trebuie să confundăm neutralitatea cu capacitatea de apărare, și nu trebuie să ignorăm că există pericole reale de escaladare a operațiunilor, fie militare, fie hibride în Republica Moldova.

Întrebat da moderator dacă este posibil ca Republica Moldova să își crească capacitatea de apărare ca să se apere de exemplu de Federația Rusă? Pentru că ei sunt ca exemplu cel mai apropiat ca țară care agresează.

Dorin Recean: Noi putem să ne consolidăm o capacitate de apărare care să ne creeze rezerva necesară pentru a putea să există capacitatea de a face inamicul să-i fie costisitor să te atace, să se implice în treburile tale interne. Deci, noi trebuie să calibrăm capacitatea noastră de apărare în măsura în care orice agresor să-i fie foarte dificil sau să-i fie foarte costisitor să ne atace.

Moderator: Președinta Maia Sandu a lăsat foarte timid să se înțeleagă că ar fi adepta totuși a unei apărări colective, dar nu a deschis parantezele ulterior. Dumneavoastră ce credeți, o să vă întreb clar ce credeți despre NATO?

Dorin Recean: Președinta Sandu a spus ceea ce se întâmplă astăzi în societate și în societate noi avem această discuție despre capacitatea noastră să ne apărăm și cum este cel mai judicios, cel mai bine, cel mai economic cost să avem această capacitate de apărare. Respectiv în societate se discută, în mediul de experți se discută anumite forme de alianță cu alții care sunt în situația noastră. Prin urmare noi trebuie să avem această discuție în societate, trebuie să fim foarte atenți în acest proces de discutare, trebuie neapărat să dezvoltăm toate opțiunile posibile și toată societatea trebuie să ia o decizie, cum ne apărăm și eventual împreună cu cine ne apărăm.

Eu am încredere în națiunea noastră, că încet dar sigur putem să devenim o societate consolidată. Când zic toată societatea, am în vedere toate segmentele sociale.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul