Dumitru Alaiba: Am finalizat negocierile cu UE pentru aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală. Încă un lucru dus până la capăt. Acest program înseamnă acces la fonduri pentru a spori digitalizarea afacerilor

Dumitru Alaiba: Am finalizat negocierile cu UE pentru aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală. Încă un lucru dus până la capăt. Acest program înseamnă acces la fonduri pentru a spori digitalizarea afacerilor

Moldova adera la Programul Europa Digitală

Chișinău, 5 decembrie 2023 – Republica Moldova a finalizat negocierile cu Uniunea Europeană pentru aderarea la Programul Europa Digitală, a anunțat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Programul Europa Digitală este un program de finanțare a Uniunii Europene pentru a accelera transformarea digitală a Europei. Prin intermediul acestui program, Republica Moldova va avea acces la fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru a sprijini digitalizarea afacerilor, cetățenilor și a administrațiilor publice.

„Am finalizat negocierile cu UE pentru aderarea țării noastre la Programul Europa Digitală. Încă un lucru dus până la capăt. Acest program înseamnă acces la fonduri pentru a spori digitalizarea afacerilor, cetățenilor și a administrațiilor de pe continent”, a declarat ministrul Alaiba.

Antreprenorii, primăriile și instituțiile centrale din Republica Moldova vor putea accesa fonduri europene pentru digitalizare. Fondurile pot fi utilizate pentru a investi în infrastructura digitală, în dezvoltarea de servicii digitale și în formarea personalului.

„Aderarea la Programul Europa Digitală este o oportunitate importantă pentru Republica Moldova de a accelera transformarea digitală a economiei și societății. Fondurile europene vor ajuta la dezvoltarea infrastructurii digitale, la crearea de noi locuri de muncă și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a mai spus ministrul Alaiba.

Ce presupune aderarea la Programul Europa Digitală

Programul Europa Digitală se concentrează pe patru domenii principale:

  • Conectivitate: dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații și a serviciilor de internet de mare viteză.
  • date: dezvoltarea economiei bazate pe date și a serviciilor publice digitale.
  • competențe digitale: creșterea nivelului de competențe digitale a cetățenilor și a angajaților.
  • securitate cibernetică: consolidarea securității cibernetice a Europei.

Republica Moldova va putea accesa fonduri europene pentru a implementa proiecte în toate aceste domenii.

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *