Elevele din România ar putea primi la școală absorbante gratuite. În Moldova este necesară asemenea inițiativă?

După modelul Scoției, și în școlile din România, ar putea fi distribuite, gratuit, produse de igienă intimă pentru eleve.

O propunere legislativă, prevede ca fetele din medii defavorizate să primească în fiecare lună tichete cu care să îsi cumpere produsele de care au nevoie. Pe lângă aspectul financiar, psihologii atrag atenția că este foarte important ca discuțiile despre igiena intimă să pornească în familie.

Potrivit activiștilor, în toată țară sunt cel puțin un milion de fete și femei care nu își permit să cumpere produse de igienă intimă. Sau nu au acces la informațiile necesare ca să se poată îngriji cu demnitate și în siguranță.

Astfel de produse de îngrijire intimă ar putea fi găsite gratuit în școli, potrivit unei inițiative legislative. Pentru început însă, elevele din familii defavorizate vor primi câte un tichet social în valoare de 15 lei lunar, chiar și atunci când sunt în vacanță.

Scoția a devenit anul trecut prima țară din lume care oferă gratuit produse de igienă pe care femeile le pot găsi în spații publice precum centre comunitare, cluburi sau farmacii. Iar în New York și Noua Zeelandă, toate școlile și facultățile sunt dotate cu astfel de produse pentru eleve și studente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*