Energocom împrumută cu 1 Miliard de lei Moldovagaz, gaj au fost pusă rețeaua de conducte de livrare a gazelor. Dacă nu se întoarce creditul, Moldova va primi înapoi

Ministrul Andrei Spînu a anunțat despre decizia Comisiei Situații Excepționale, Energocom v-a oferi un credit de 1 miliard de lei companiei SA ,,Moldovagaz”, la o dobândă de 21,5%. Moldovagaz va gaja rețeaua de distribuție a gazelor naturale, dacă nu va achita creditul oferit de Energocom până la 1 mai 2023, activele gajate vor trece în proprietatea SRL „Moldovatransgaz.

SA „Energocom” va încheia un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz” fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

Suma împrumutului: 1 050 milioane lei moldovenești (MDL);

Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;

Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;

Dobânda: egală cu rata de bază a BNM (21,5% anual);

Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie;

Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie.

Compania Moldovagaz a fost creată în anul 1998 prin convertirea a creanțelor care au fost cumpărate de compania rusească Gazprom 50%, Republica Moldova 35,33, CAP (care aparține așa ziselor autorități de la Triaspol) 13,44%. La sfârșitul anilor 90, guvernul Sturza a vândut rețeau de conducte pentru livrarea gazelor naturale, companiei Gazprom. Astfel Gazprom deține de fapt 63,44% din acțiunele Moldovagaz și întreaga rețeaua de conducte pentru livrarea gazelor naturale, inclusiv gazul livrat cetățenilor.

Rețele de gaze naturale sunt de o importanță strategică majoră și ar trebuie să aparțină statului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*