Explicația de ce Moldova rămâne fără energie electrică atunci când Ucraina este bombardată.

Republica Moldova primește energie electrică în exclusivitate de la țara vecină, România, asta după ce Ucraina nu ne-a mai putut livra energie electrică de la centrala Cuciurgan din cauza războiului. Continuăm însă, să primim energie electrică din România, pe linia Isaccea-Vulcănești-Cuciurgan.

Această linie tranzitează teritoriul Ucrainei, fapt ce se poate vedea în imaginea dată.

Potrivit autorităților locale, anume acest fapt este cauza deconectărilor de la energia electrică a teritoriului țării noastre, atunci când infrastructura energetică din Ucraina este afectată de bombardamentele rusești.

Rețeaua se deconectează în regim automat ca mecanism de protecție de la o eventuală catastrofă, întrucât sistemele energetice ale celor două state sunt interconectate între ele.

Amintim că Republica Moldova primește energie din România, practic tot volumul necesar, cu excepția unui volum mic produs de CET-uri.

În consecință, toate guvernările de până acum nu au făcut nimic pentru a diversifica aprovizionarea țării cu energie electrică din alte surse, iar toți acești ani am depins doar de livrările din Rusia. Mulțumim lor pentru situația în care ne-am pomenit acum.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*