Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a inițiat o moțiune de cenzură asupra activității actualului Guvern

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a inițiat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului.

Deputatul Vasile Bolea, vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a dat citire textului moțiunii:

,,R. Moldova este condusă în acest moment de un Guvern care nu mai are legitimitate politică, deoarece îi lipsește susținerea suveranului în acest stat, susținerea poporului. Acest Guvern este hotărât să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor R. Moldova doar pentru a câștiga simpatiile, birocrațiile cancelarilor europeni. Acest lucru este unul inadmisibil. R. Moldova traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social, țara se confruntă cu riscuri și amenințări pe termen scurt și mediu, peste care se suprapun amenințări pe termen lung, pentru care acest Guvern nu a găsit soluții adecvate. De la investirea Guvernului, condus de Natalia Gavrilița, acum un an de zile,  Republica Moldova trăiește în permanentă criză. Trăim în criză pandemică, criză energetică, criză economică și criză socială. Mediul economic este supus unor turbulențe semnificative din cauza creșterii fără precedent a prețurilor la resursele energetice și combustibil. Inflația pentru anul 2022, conform prognozelor va depăși 40% anual. Avem creșteri galopante la produse alimentare și servicii comunale, care au adus în pragul sărăciei masele largi ale populației. În loc să întreprindă măsuri concludente pentru atenuarea rezultatelor nefaste ale crize, acest Guvern se preocupă doar de interesele clanului politic, care prin vot, a instaurat acest Guvern- al pierzaniei naționale. La 31 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova, avem cel mai slab Guvern care conduce țara spre prăpastie. Acțiunile Guvernului Gavrilită a distrus puterea de cumpărare a cetățenilor, în loc să combată sărăcia, creșterea fulgerătoare a prețurilor și a inflației, Guvernul nu a găsit altă soluție decât să majoreze ratele creditelor și să micșoreze sumele investițiilor capitale în infrastructură. Avem un deficit bugetar record pentru țara noastră, o gaură bugetară de peste 17 miliarde de lei nu va fi acoperită nici din surse externe, nici interne. Pierderea controlului la creșterea prețurilor la energie și combustibil a generat o inflație record, de peste 35% pentru 9 luni ale acestui an…”.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.

Moțiunile de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*