Franța oferă asistență financiară în valoare de 800 mii de euro pentru modernizarea Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei

Guvernul francez oferă asistență tehnică și financiară pentru modernizarea sectoarelor energetic și feroviar din Republica Moldva.

Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică pentru Î.S. Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei, în valoare de 800 mii de euro. Banii vor fi alocați de Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD) în baza unui memorandum semnat astăzi, la Chișinău.

Vicepremierul Andrei Spînu, împreună cu directorul executiv al AFD, Rémy Rioux, au semnat Memorandumul de Înțelegere privind interesul comun de cooperare în sectoarele energetic și feroviar, prin intermediul programelor de asistență tehnică și financiară.

Astfel, din banii alocați de AFD:• 400 mii de euro vor fi redirecționați pentru securitate energetică, în particular, pentru realizarea a două studii post sincronizare a rețelei de transport Moldelectrica la rețeaua ENTSO-E. În acest sens, va fi elaborat Catalogul de măsuri necesare pentru buna funcționare post sincronizare și identificarea proiectelor noi pentru a fi incluse în planului de dezvoltare a rețelelor electrice de transport. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu RTE Franța;

• alți 400 mii de euro sunt prevăzuți pentru implementarea planurilor de reformă și reorganizare la nivelul Căii Ferate din Moldova.

Pentru prima dată, în țara noastră se va organiza un forum dedicat sectorului de transport feroviar, la care vor fi discutate mai multe subiecte, printre care analiza pieței de mărfuri pe calea ferată, digitalizarea căilor ferate și a planului de investiții în calea ferată ce urmează să fie finanțat de către guvernul francez.

De asemenea, a fost agreat cu directorul general al AFD, în numele Guvernului Republicii Moldova, un sprijin financiar adițional de 60 milioane de euro pentru susținerea sectorului energetic și feroviar.Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că prin aceste acțiuni, Guvernul francez demonstrează încă o dată susținerea și prietenia sa față de Republica Moldova: „Aceste investiții, sub formă de asistență tehnică, vor crește nivelul de securitate energetică a țării noastre și va ajuta la reabilitare la standarde europene a Căii Ferate din Moldova”, a declarat ministrul Andrei Spînu.

Directorul executiv al AFD, Rémy Rioux, a subliniat că este esențial ca Europa să susțină Republica Moldova: „Toate aceste acțiuni marchează începutul cooperării noastre și vor fi vizibile pentru cetățenii Republicii Moldova în viața de zi cu zi”. Menționăm că vizita directorului executiv al AFD la Chișinău are loc după întâlnirea acestuia cu președintele Maia Sandu, la Paris, săptămâna trecută. Vizita este prilejuită de continuarea implementării angajamentelor financiare ale Franței față de Moldova, anunțate în timpul Conferinței de sprijin pentru Moldova de la Berlin, la începutul lunii aprilie curent. Valoarea totală a investițiilor franceze oferite, se ridică la 126 de milioane de euro, inclusiv 75 de milioane de euro prin intermediul AFD.Grupul AFD implementează politica Franței în domeniile dezvoltării și solidarității internaționale. Pentru a-și consolida activitățile în Republica Moldova, AFD a deschis un birou de reprezentare la Chișinău, în februarie 2022.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*