Guvernarea a stopat traficul cu țigări a contrabandiștilor de pe timpul lui Filat și Plohotniuc. Rata de depistare a traficului de țigări a crescut cu circa 50 %

Realizările obținute în domeniul combaterii contrabandei cu țigarete și intensificarea cooperării pe acest palier s-au regăsit pe agenda de discuție a ședinței de lucru desfășurată de către Conducerea Serviciului Vamal cu reprezentanții companiei Japan Tobacco International (JTI) Moldova. 

În cadrul întâlnirii, reprezentanții JTI au prezentat rezultatele studiului Novel, realizat la începutul anului 2022, cu privire la comerțul ilegal de țigarete la nivel național în România, fiind relevate canalele principale de achiziție, dar și zonele cele mai afectate.

Datele prezentate în studiu denotă faptul că volumul și ponderea țigaretelor provenite din țara noastră în comerțul ilicit din România a ajuns la 3,5% și se menține la cifra dată în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, comparativ cu 5% înregistrate în septembrie 2021 și 12,3% în iunie 2021, ceea ce reprezintă o diminuare cu 1.5 pp. și respectiv cu 9 pp.

De menționat, că datele prezentate în studiu relevă cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani. Aceste rezultate confirmă eforturile susținute ale Serviciului Vamal în conlucrare cu partenerii externi în  combaterea fenomenului de contrabandă cu țigarete.

Conform datelor deținute de către Serviciul Vamal, în primele cinci luni ale anului curent au fost contracarate 89 de tentative de contrabandă cu țigarete și au fost pornite 8 cauze penale, fiind înregistrată o majorare considerabilă a ratei de depistare cu circa 50 % față de același interval din anul 2021. Drept exemplu pot fi consultate următoarele articole, în care sunt expuse detalii aferent  cauzelor penale inițiate, precum și unele rețineri:

Menționăm, că pe pagina web a Serviciului Vamal, în rubrica ”FRAUDE VAMALE” pot fi consultate și alte depistări, în care funcționarii vamali au identificat produse de tutungerie.

Conducerea Serviciului Vamal le-a mulțumit reprezentanților JTI pentru sprijinul consecvent acordat autorității vamale pe parcursul întregii perioade de colaborare, menționând despre importanța consolidării cooperării instituite prin identificarea unor noi mecanisme de interacțiune. 

În aceiași ordine de idei, reprezentanții JTI și-au reiterat intenția de a susține Serviciul Vamal  în vederea continuării acțiunilor de combatere a traficului ilegal cu țigarete.

Notă: Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de colaborare între părți. JTI susține eforturile Serviciului Vamal în activitatea antifraudă şi totodată își manifestă întregul suport în vederea continuării acțiunilor de combatere a traficului ilicit cu țigarete.
În cadrul acestui parteneriat, SV a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, compania a contribuit la dotarea cu echipament special şi cu unităţi de transport a echipelor canine, precum și a participat la formarea acestora prin instruirea în cadrul Școlii de Dresaj a Autorității Vamale din Republica Cehă, precum și participarea la diverse competiții, operațiuni și exerciții comune organizate împreună cu colegii din Austria, România, Ucraina, etc.

1 comentariu

  1. O astfel de informație se numește ”a face fum în ochi” . Motivul principal este reducerea materiei prime și nu meritele celora de la vamă. Eu înțeleg nu se mai depistează cazuri, dar dacă sunt înseamnă că cazuri de contrabandă încă sunt multe. Cum putem confirma că este meritul vămii dacă nu cunoaștem den câte cazuri din câte au fost depistate pe timpul lui Filat și câte din câte se depistează acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*