Guvernul a aprobat un pachet de compensare în valoare de 1,6 miliarde de lei pentru perioada noiembrie-martie.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat miercuri, 10 noiembrie, mecanismul prin care Guvernul va compensa tarifele la gazele naturale pentru 5 luni: noiembrie martie. Astfel, potrivit prim-ministrei, urmează să fie implementat un pachet de compensare estimat la 1,6 miliarde de lei pentru toți consumatorii casnici pentru achitarea gazelor naturale și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

Până la 700 de lei vor beneficia circa 300 de mii de familii.

Actualizare: Prima gigacalorie de agent termic consumată cu 2/3 din creștere costurilor aproximativ, maxim această compensare va ajunge la 450 lei pe lună.

Pentu consumul de gaze naturale, compensarea vine în două trepte, primii 50 de metri cubi compensăm 4,3 lei din tarif, pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi vom compensa 3,2 lei din tarif.

Pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi de gaze naturale vor costa 6,8 lei iar următoare cantitate de 100 de metri cubi de gaze naturale va costa 6,9 lei pentru un cub.

„Avem o anumită sumă de bani pe care o putem folosi ca să compensăm pentru oameni creșterea tarifelor la gazele naturale și la căldură. Săptămâna trecută am analizat împreună cu mai mulți miniștri diferite scenarii prin care putem fi alături de oameni.

Astăzi a fost luată decizia finală, care va fi remisă Parlamentului pentru aprobare. În total, sunt prevăzute cheltuieli suplimentare în mărime de 1,6 miliarde de lei.

„În primul rând – extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 mln de lei. Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul 770 mln de lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa 340 mln de lei. În total, astăzi anunțăm un pachet de compensare pentru cinci luni – noiembrie 2021- martie 2022 estimat la 1,6 miliarde de lei.

Este vorba despre cheltuieli deja adăugate la sumele pentru suținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat Gavrilița.

Șefa Executivului a mai spus că circa 300 de mii de familii cu venituri mici vor primi indemnizații mai mari cu 200 de lei.
„Ce înseamnă aceasta: dacă vorbim de familiile nevoiași, care sunt eligibile pentru ajutor pe perioada rece a anului, înseamnă o creștere a indemnizației de la 500 la 700 de lei/lună. Vom crește eligibilitatea pentru acest program, ca să se califice circa 300 de mii de familii, cu 88 de mii mai mult decât anul trecut”, a precizat prim-ministrul țării.

În ceea ce privește compensarea tarifelor la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici, în total, 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

„Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costurilor, adică cu maximum 450 de lei/lună”, a menționat Gavrilița.
Pentru gazul natural, compensația se va realiza în două trepte:
pentru primii 50 m3 noi – compensații de 4,3 lei din tarif.
pentru consumul între 50 și 150 m3 – 3,2 lei din tarif per m3.
Cu alte cuvinte, pentru consumatorii casnici, primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 m3 va costa 7,9 lei per metru cub.

„Nu suntem singuri în fața crizei, ne ajută prietenii, ne ajută UE, care ne oferă 60 mln de euro pentru a gestiona criza energetică sub formă de asistență nerambursabilă, primim și alte sume de la partenerii de dezvoltare, care merg în buget. Avem o anumită sumă pe care o putem folosi ca să putem compensa pentru oameni creșterea tarifelor la gazele naturale și la căldură”, a mai spus prim-ministrul.
Modificările bugetare vor fi prezentate plenului Parlamentului pentru aprobare.
***
Tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.
Source: Newsmaker.md

Pune Like / Distribuie Știrea

1 Comment

  1. În primul rand Compesarea este o farsa deoarece a mai apelat la compensare de gaze naturale și caldura și a fost un mare eșec. Pentru ca să primești careva compensări trebuie sa prezinți un teanc de documente cu multe dovezi ceea ce este imposibil de-asemenea vor primi oamenii care nu au televizor, mașina de spălat haine, automobil, s.a.
    În al 2-lea rand de ce doar în 5 luni vor fi compensațiile?
    P.S.Foarte tare regret de alegerea mea care am făcut-o la votare! Cea mai mare greșală în viața mea! Aștept sa vina iarași alegerile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*